CCIE újabb 3 évre megújítva

Jó ideje nem volt már új bejegyzés, pedig zajlik az élet (pl. Junipert újítottam év elején, SD-WAN vizsgát is csináltam tavaly stb.), csak idő (és sokszor kedv) nincs megírni.

Nemrég újítottam a CCIE-mat – vizsga és kredit kombinálásával.

Ahogy arról már korábban itt írtam, jelentősen változtak a Cisco vizsgák újítási lehetőségei, a CCIE esetében pl. az érvényesség vége már nem a labor időpontjától hanem az újítás napjától számított 3 év. Ez nagy különbség.

A CCIE recert-hez az alábbiak közül kell egyet kell teljesíteni:

  • CCDE Written
  • Bármelyik CCIE lab vagy CCDE Practical
  • Három darab professional concentration vizsga
  • Két core vizsga
  • Egy technology core és egy professional concentration vizsga (ha azonos track-ből van akkor ez egy CCNP-t is ad)
  • 120 CE kredit
  • 80 CE kredit + egy professional concentration vizsga
  • 40 CE kredit + egy technology core vizsga
  • 40 CE kredit + két professional concentration vizsga

A CCIE portál egyébként személyre szabottan mutatja a fenti lehetőségeket.

 

Amint látható elég sok lehetőség van, mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Mivel a CCIE Written már régebben megszűnt ezért egy vizsgával történő újítás már csak a CCDE Written-nel lehetséges.

Nekem úgy hozta az élet, hogy régebben ingyenes CE kreditekből 77 db-ot gyűjtöttem (cikk) és tavaly csináltam egy SD-WAN Implementation vizsgát (=1 professional concentration). Azaz 3 db kreditre volt szükségem az újításhoz, ez volt a leglogikusabb, legkevésbé stresszes lehetőség.

A CCIE-m 2022. 07. 20-án járt volna le, a labort 2015. 01. 20-án csináltam (azért van fél év a kettő között mert a COVID miatt a Cisco mindenkinek ennyivel kitolta az érvényességet korábban). A régi szabályok értelmében bármikor is újítottam volna az adott ablakon belül az új határidő 2025. 01. 20 nap lett volna. De mint korábban írtam az új rendszerben már az újítás napja számít, azaz érdemes a lehető legkésőbb újítani (ideális esetben 07. 19, de nem centiztem ki ennyire).

Mivel 3 CE kreditre volt csupán szükségem ezért egy alacsony pontszámú, de olcsó lehetőséget kerestem. A legjobb ajánlat az “Introduction to 802.1X Operations for Cisco Security Professionals (802.1X) 2.0” kurzus volt, amely 18 CE kreditet ad 200 USD-ért. Labor nem volt benne, a végén kellett egy tesztet megoldani (bármennyiszer meg lehet próbálni, nincs gond, ha elsőre nem sikerül).

Ezután az oklevelet fel kell tölteni a https://ce.cisco.com oldalon. Régebben úgy tudom hogy emberi ellenőrzés is volt, de most már teljesen automatikus, a feltöltéstől számított egy percen belül jött az email a Cisco-tól, hogy sikeres az újítás.

 

 

A 18 kreditből a maradék 15 nem veszett el, további 3 évig felhasználható, azaz a következő újításnál már ennyivel kevesebbre van szükségem. Ez korrekt.

Ezzel már biztos, hogy ha nem csinálok semmit és nem újítok akkor is meglesz a CCIE 10 Years (2025. 01. 20), utána pedig vagy aktívan tartom vagy regisztrálok Emeritusra (viszont akkor minden CCNP/CCNA vizsgám lejárna). Mivel nem vagyok még olyan öreg ezért az első opció a terv :-).

Akinek CCNA/CCNP vizsgái vannak és újítania kell nézze meg a recert policy-t, mert már ott is lehet CE krediteket használni, sokkal stresszmentesebb ez az út, főleg ha a korábban linkelt 77 ingyenes kreditből még lehet gyűjteni (nem néztem).