A CCIE Routing & Switching utolsó napja

Nagy nap ez a mai, már csak pár óráig létezik olyan hogy “CCIE Routing & Switching”. A Cisco a vizsgák februári átalakításával megszüntette a R&S-t, a koronavírusra való tekintettel viszont a labor vizsgákat április 26-ig kitolták. Akkor még nem tudhatta senki, hogy azok március 16-tól világszerte bezárnak, így már jó ideje nem növekednek a CCIE számok.

Egy nagy korszak zárul ma le, hiszen 1993-ban indult a CCIE program. Akkor még nyilván nem Routing & Switching-nek hívták, mivel csak az az egy fajta volt. Aztán az évek múlásával szépen jöttek mellé a “többiek”.

Holnaptól a CCIE R&S helyett az “Enterprise Infrastructure” szerezhető meg (furcsa ez a név, de jobban kifejezi, hogy pontosan milyen területre is vonatkozik), illetve nem, mert a vizsgaközpontok továbbra is zárva tartanak. Az aktív Routing & Switching vizsgákat a februári CCNA/CCNP váltáshoz hasonlóan most is átkonvertálják az újra.

Nagyon kíváncsi leszek az új laborra, hiszen teljesen más felépítésű lesz (troubleshooting – diag – konfig helyett tervezés, design stb.):

“The Cisco CCIE Enterprise Infrastructure (v1.0) Practical Exam is an eight-hour, hands-on exam that requires a candidate to plan, design, deploy, operate, and optimize dual stack solutions (IPv4 and IPv6) for complex enterprise networks.”

A blueprint is komoly ráncfelvarrást kapott, a “hagyományos” core témák mellé bejött az SDN (SD-WAN, SD-Access, ráadásul ez 25%-a a pontoknak!), illetve az automatizáció (15%). Ez azt jelenti, hogy a pontok 40%-a ezekből szerezhető meg, így aki azt mondja, hogy a CCIE már elavult az nyilván nem mond igazat.

A CCIE Wireless is új néven fut tovább (CCIE Enterprise Infrastructure Wireless).

Egy 27 éves korszak ér ma tehát véget. Még ha nem is marad a régi név hivatalosan, én azt gondolom hogy hosszú ideig velünk fog még élni a köztudatban.

RIP CCIE R&S, 1993-2020.