Életbe lépett az új Cisco vizsga policy

Tegnaptól már csak az új vizsgákat lehet letenni, életbe lépett a régóta emlegetett “Certpocalypse“.

Twitter alapján már az első napon “tömegek” próbálkoztak a DevNet vizsgákkal, ahogy nézem elég sokan át is mentek (bár nyilván azok osztották meg akiknek sikerült 🙂 ), tehát valószínűleg a Cisco által beharangozott “DEVNET 500” csoport hamar betelik.

Van azért még mindig néhány félreértés az új rendszerrel kapcsolatban, ezeket próbálom összefoglalni.

 • Bár CCNA vizsgából már csak a Routing & Switching maradt, mindegyik régi specializáció (Data Center, Wireless stb.) a lejártáig érvényes marad. Tehát hiába az új rendszer, akinek mondjuk 2022-ig jó a CCNA Service Provider papírja az addig teljes körűen érvényes, csak újítani nem lehet már. Azaz hiába csinálsz 2021-ben egy CCNP-t, a régi CCNA specializációkat már nem újítja majd meg (csak a R&S-t). (“For CCNA, Specialist and CCNP: Your certification is still valid and will be active until its expiration date”).
 • Ennek picit ellent mond, hogy a Cyber Ops egy külön irány maradt, csak átnevezték “Cisco Certified CyberOps Associate”-re, tehát végül is tényleg igaz, csak az R&S CCNA maradt. Akinek van ilyen minősítése az megkapja az új logót, de május 29-én újítják a Cyber Ops vizsgákat. Bővebb info itt. Egyébként nekem is átváltották a Cyber Ops minősítésemet, az új logó így néz ki. (” Effective February 24, 2020, your CCNA Cyber Ops has been renamed Cisco Certified CyberOps Associate to reflect its focus on cybersecurity operations. And coming on May 29, 2020, Cisco will release an updated, consolidated exam that will replace the current exams and courses. And an updated training course is coming soon.”)
 • Elkezdték az Acclaim profilok alá kitenni az új logókat. Ahogy fent említettem minden régi minősítés a lejártáig érvényes, azaz a régieket nem törölték, de jöttek szépen az új badge-k. Tehát tegnap óta sokkal több papírom lett, mert megkaptam az alábbi minősítéseket. Ha érdekel a teljes lista, itt megnézheted.
  • CCNP Enterprise
  • Cisco Certified Specialist – Enterprise Advanced Infrastructure Implementation
  • Cisco Certified Specialist – Enterprise Core
  • Cisco Certified Specialist – Enterprise Design
  • Cisco Certified Specialist – Enterprise Wireless Design
  • Cisco Certified Specialist – Enterprise Wireless Implementation
 • Az új rendszerben ugye minden vizsga újítható már kreditekkel is, ezért megnéztem a Continuing Education portált, de nekem még nem frissült. Mindenki itt fogja látni elvileg a mai nap végéig hogy hány kredittel tud újítani, mikor járnak le a vizsgái, stb.
 • A Cisco Certification Tracker sem az igazi még nálam, igazából egy vizsgát sem látok, de biztos hamar rendbe teszik ezt is. (” Due to the new certification program transition, certification fulfillment, email notifications, and logos may not be available during Feb 19-26th PST. As we transition to the new certification program, your certifications may not look up to date. We are migrating all candidates to the new certification program and result processing may be delayed. We anticipate all processing to be completed end of day Feb 25th PST.”)
 • Szerintem kevés embert érint, de a CCIE változások még nem teljesen léptek életbe. A CCIE Written megszűnt és az ENCOR vizsga már letehető, de a CCIE labor tekintetében viszont két hónapig még a régi rendszer él. Ennek oka, hogy a kínai CCIE vizsgaközpontokat (Hong Kong, Beijing) hetekkel ezelőtt (február 1-jén) a koronavírus miatt bezárták, és akinek oda volt időpontja az nem tudott menni vizsgázni. Ezek a vizsgaközpontok március 31-ig biztosan zárva tartanak, ezért a Cisco úgy döntött, hogy a régi labor vizsgák április 27-ig élnek, és csak utána lépnek életbe a változások. Ezért addig még mindig Routing & Switching CCIE vagyok 🙂 .