Teljesen megújulnak a Cisco vizsgák 2020-tól 9 comments


Ahogy arról tegnap egy rövid hírben beszámoltam a Cisco teljesen átalakítja a vizsgáit 2020. február 24-től. Megpróbálom összefoglalni mi változik.

A héten van a Ciscolive! US és a keynote-n jelentették be hivatalosan a Cisco új vizsga programját (a Cisco Champion program résztvevőinek volt egy session múlt héten de sajnos arról egyéb elfoglaltságaim miatt lemaradtam).

 

 

 

DevNet

Bevezetnek egy teljesen új ágat, a “DevNet”-et. Lesz belőle Associate, Specialist, Professional és később Expert is (CCIE DevNet, huh). Ez az irány főleg a fejlesztőknek, DevOps embereknek szól, ezzel próbálják bevonzani őket a Cisco világába.

 

Continuing Education (CE)

Minden szinten lehet újítani CE kreditekkel, ez eddig csak a CCIE/CCDE vonalon volt lehetőség. CCNA: 30 kredit, Specialist: 40 kredit, CCNP: 80 kredit, CCIE: 120 kredit.

 

CCNA

Csak egy CCNA marad, minden más irány megszűnik. A meglévő vizsgák érvényesek maradnak 2020. február 24-ig, hogy utána mi lesz velük nekem nem tiszta (várom a választ Twitteren).

A CCNA tartalmát is átalakítják, hoznak be új technológiákat, de Wendell Odom szerint (aki a hivatalos könyvet írja) sokkal kisebb lesz az anyag, az eddigi kb. 75%-a (“The new 200-301 is smaller at about 75% the size (in terms of content) as compared to 200-125. Of that relative size, roughly 55% is old content from the 200-125 exam, with 20% new content (to total 75% in comparison to the 200-125 exam content.”).

Fontos változás még hogy ezentúl a CCNA nem lesz előfeltétele a CCNP-nek.

 

CCNP

Már csak 5 track marad az eddigiek helyett (Enterprise, Collaboration, Data Center, Security, Service Provider). Mindegyiknek van egy “core” vizsgája és több “concentration” vizsgája. Jó hír, hogy az adott CCNP megszerzéséhez csak a core vizsgát és EGY concentration vizsgát kell letenni. A CCNP core vizsga kiváltja a CCIE Written-t, azaz aki leteszi már regisztrálhat is a laborra.

Minden “concentration” vizsga abszolválása után kapunk egy Specialist minősítést. A meglévő CCNP-k lejáratukig érvényesek maradnak, utána Specialist lesz belőlük szakterületenként.

Pl. CCNP Wireless esetén:

After February 24:

You will receive the new CCNP Enterprise certification and these Specialist certifications:

Cisco Certified Specialist – Enterprise Wireless Design

Cisco Certified Specialist – Enterprise Wireless Implementation

 

 

CCIE

A legfontosabb változás hogy az eddigi 2 helyett már 3 évig érvényes, viszont megszűnik a suspended státusz. Eltörlik a CCIE Written-t is (A CCDE Written marad), újítani lehet kreditekkel, vizsgákkal, a kettő kombinációjával.

Megszűnik a CCIE R&S, lesz belőle “CCIE Enterprise Infrastructure”,  a CCIE Wireless-ből pedig “CCIE Enterprise Wireless”.

A vizsga érvényessége már nem a sikeres labor vizsga dátumától hanem a hosszabbítás napjától számít.

Ahogy a CCNP-nél írtam a CCNP core vizsga váltja ki a Written-t a laborhoz.

A labor is változik. Az eddigi TS/DIAG/CONFIG helyett 3 óra DESIGN és 5 óra “Implement, Troubleshoot, Optimize, Automate” lesz. Igen, lesz Python, JSON, stb.

 

Vélemény

Egyértelműen vannak jó változások (nem kell CCNP-hez CCNA, kreditek bevezetése minden szinten, Devnet). Ami engem leginkább érint az a CCIE újítás, ami így lesz lehetséges kreditek nélkül:

 

 • Pass any one expert-level certification exam
 • Pass any one CCIE lab exam
 • Pass any three professional concentration exams
 • Pass one technology core exam and pass any one professional concentration exam.
  (This is also a CCNP certification if done in the same track.)

 

Kreditek + vizsgák:

 

 • Pass one technology core exam and earn 40 CE credits
 • Pass any two professional concentration exams and earn 40 CE credits
 • Pass any one professional concentration exam and earn 80 CE credits

 

Csak kreditek: 120 kredit.

 

Megszűnik tehát a lehetőség az egy vizsgával való újításra (kivéve a CCDE Written-nel, az marad). Minden más kombinációban 2 vizsga kell (ha ugyanabból az ágból akkor azzal jár egy CCNP is), vagy 3 concentration vizsga. Furcsa ez így elsőre, de van benne fantázia. 3 évente egy CCNP minősítéssel meg van újítva a CCIE is, vagy lehet játszani a concentration vizsgákkal és a meglévő CCNP mellé újabb Specialist minősítéseket szerezni. Az biztos hogy a Cisco ezzel “rákényszeríti” a CCIE-kat hogy tanuljanak új technológiákat, nem lesz elég két évente ugyanazt az anyagot megtanulni.

Számomra a legnagyobb kérdés hogy mikor és milyen minőségben lesznek elérhető anyagok a vizsgákhoz. Jó ez a sok újdonság, de ha nincs miből felkészülni akkor az nagy fekete pont. Egyelőre ezek vannak tervben náluk.

Mindenesetre elkezdtem gondolkodni rajta hogy a jövőre esedékes újításomat előre kéne hozni és nekifutni a CCIE Written-nek 🙂 . Már csak február 23-ig van rá lehetőség, és ha újítanék akkor nem kéne stresszelni a változásokon és meg tudnám várni amíg kiforrja magát az új rendszer.

Még van 8 hónapja mindenkinek tanulni, ne álljatok le a mostani bejelentés miatt, mert a migration tool alapján meg tudjátok nézni hogy az adott vizsgáitokat mire tudjátok majd beváltani az új rendszerben.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

9 thoughts on “Teljesen megújulnak a Cisco vizsgák 2020-tól

 • idavid

  “If you have started working toward any current CCNA or CCDA certification, keep going. You have until February 23, 2020 to complete your current CCNA/CCDA.

  If you complete any current CCNA/CCDA certification before February 24, you’ll receive the new CCNA certification and a training badge in the corresponding technology area.
  If you already have Cisco Certified Entry Networking Technician (CCENT) certification and would like to earn CCNA, you have until February 23 to complete your CCNA certification in the current program. As of February 24, you will need to take the new exam to complete CCNA certification.”

  https://www.cisco.com/c/en/us/training-events/training-certifications/certifications/associate/ccna.html

   • Vas Péter

    Huhh, azért levert a víz mikor a hírt ma elolvastam. Tavaly novemberben újítottam meg a CCNA vizsgámat, nagyon nem örültem volna neki, ha 3 év helyett szűk 15 hónapig élt volna…
    Kérdés: tudsz arról valamit, ha most szeptemberben elkezdek egy CCNP akadémiai kurzust (erősen tervben van), ami 3 szemeszter és jövő év júniusában lenne vége, akkor azt még elfogadja a CISCO úgy mint most a már meglévő CCNA-t, vagy már nem? Mert 2020. február 24-e után fogom befejezni, amikor az új képzési tanterv elindul.

    • Kuris Ferenc Post author

     Akkor még van bőven időd a következő újításig. Addig kiderül milyen az új rendszer.
     Ha a kurzus mellé a vizsgákat is leteszed elfogadják. A migration tool-lal meg tudod nézni pontosan milyen vizsgával mit kapsz.

   • Pál Roland

    Szia!
    Én teljesen új vagyok a cisco világában. Elhatároztam hogy idén megcsinálom a CCNA vizsgát. Szerinted a változások tükrében érdemes még idén nekimenni, vagy hagyjam 2020 február 24. utánra? A felkészülést biztosan elkezdem de a vizsgát ha nincs értelme nem tenném le addig.
    Köszönettel, Pál Roland

    • Kuris Ferenc Post author

     Szia!
     Ha idénre tervezed akkor szerintem nyugodtan belevághatsz. Pár dologra figyelj:
     – ha külön akarod megcsinálni az ICND1 és ICND2 vizsgákat akkor be kell fejezned a régi rendszerben, az újban ugyanis csak összevont vizsga lesz és nem számolják be a CCENT (ICND1) vizsgát, tehát kezdheted elölről
     – ha összevont vizsgát akarsz tenni (composit) akkor számolj azzal hogy az új vizsga anyaga kb. 75%-ban fedi a mostanit.