Teljesen megújulnak a Cisco vizsgák 2020-tól

Ahogy arról tegnap egy rövid hírben beszámoltam a Cisco teljesen átalakítja a vizsgáit 2020. február 24-től. Megpróbálom összefoglalni mi változik.

A héten van a Ciscolive! US és a keynote-n jelentették be hivatalosan a Cisco új vizsga programját (a Cisco Champion program résztvevőinek volt egy session múlt héten de sajnos arról egyéb elfoglaltságaim miatt lemaradtam).

 

 

 

DevNet

Bevezetnek egy teljesen új ágat, a “DevNet”-et. Lesz belőle Associate, Specialist, Professional és később Expert is (CCIE DevNet, huh). Ez az irány főleg a fejlesztőknek, DevOps embereknek szól, ezzel próbálják bevonzani őket a Cisco világába.

 

Continuing Education (CE)

Minden szinten lehet újítani CE kreditekkel, ez eddig csak a CCIE/CCDE vonalon volt lehetőség. CCNA: 30 kredit, Specialist: 40 kredit, CCNP: 80 kredit, CCIE: 120 kredit.

 

CCNA

Csak egy CCNA marad, minden más irány megszűnik. A meglévő vizsgák érvényesek maradnak 2020. február 24-ig, hogy utána mi lesz velük nekem nem tiszta (várom a választ Twitteren).

A CCNA tartalmát is átalakítják, hoznak be új technológiákat, de Wendell Odom szerint (aki a hivatalos könyvet írja) sokkal kisebb lesz az anyag, az eddigi kb. 75%-a (“The new 200-301 is smaller at about 75% the size (in terms of content) as compared to 200-125. Of that relative size, roughly 55% is old content from the 200-125 exam, with 20% new content (to total 75% in comparison to the 200-125 exam content.”).

Fontos változás még hogy ezentúl a CCNA nem lesz előfeltétele a CCNP-nek.

 

CCNP

Már csak 5 track marad az eddigiek helyett (Enterprise, Collaboration, Data Center, Security, Service Provider). Mindegyiknek van egy “core” vizsgája és több “concentration” vizsgája. Jó hír, hogy az adott CCNP megszerzéséhez csak a core vizsgát és EGY concentration vizsgát kell letenni. A CCNP core vizsga kiváltja a CCIE Written-t, azaz aki leteszi már regisztrálhat is a laborra.

Minden “concentration” vizsga abszolválása után kapunk egy Specialist minősítést. A meglévő CCNP-k lejáratukig érvényesek maradnak, utána Specialist lesz belőlük szakterületenként.

Pl. CCNP Wireless esetén:

After February 24:

You will receive the new CCNP Enterprise certification and these Specialist certifications:

Cisco Certified Specialist – Enterprise Wireless Design

Cisco Certified Specialist – Enterprise Wireless Implementation

 

 

CCIE

A legfontosabb változás hogy az eddigi 2 helyett már 3 évig érvényes, viszont megszűnik a suspended státusz. Eltörlik a CCIE Written-t is (A CCDE Written marad), újítani lehet kreditekkel, vizsgákkal, a kettő kombinációjával.

Megszűnik a CCIE R&S, lesz belőle “CCIE Enterprise Infrastructure”,  a CCIE Wireless-ből pedig “CCIE Enterprise Wireless”.

A vizsga érvényessége már nem a sikeres labor vizsga dátumától hanem a hosszabbítás napjától számít.

Ahogy a CCNP-nél írtam a CCNP core vizsga váltja ki a Written-t a laborhoz.

A labor is változik. Az eddigi TS/DIAG/CONFIG helyett 3 óra DESIGN és 5 óra “Implement, Troubleshoot, Optimize, Automate” lesz. Igen, lesz Python, JSON, stb.

 

Vélemény

Egyértelműen vannak jó változások (nem kell CCNP-hez CCNA, kreditek bevezetése minden szinten, Devnet). Ami engem leginkább érint az a CCIE újítás, ami így lesz lehetséges kreditek nélkül:

 

  • Pass any one expert-level certification exam
  • Pass any one CCIE lab exam
  • Pass any three professional concentration exams
  • Pass one technology core exam and pass any one professional concentration exam.
    (This is also a CCNP certification if done in the same track.)

 

Kreditek + vizsgák:

 

  • Pass one technology core exam and earn 40 CE credits
  • Pass any two professional concentration exams and earn 40 CE credits
  • Pass any one professional concentration exam and earn 80 CE credits

 

Csak kreditek: 120 kredit.

 

Megszűnik tehát a lehetőség az egy vizsgával való újításra (kivéve a CCDE Written-nel, az marad). Minden más kombinációban 2 vizsga kell (ha ugyanabból az ágból akkor azzal jár egy CCNP is), vagy 3 concentration vizsga. Furcsa ez így elsőre, de van benne fantázia. 3 évente egy CCNP minősítéssel meg van újítva a CCIE is, vagy lehet játszani a concentration vizsgákkal és a meglévő CCNP mellé újabb Specialist minősítéseket szerezni. Az biztos hogy a Cisco ezzel “rákényszeríti” a CCIE-kat hogy tanuljanak új technológiákat, nem lesz elég két évente ugyanazt az anyagot megtanulni.

Számomra a legnagyobb kérdés hogy mikor és milyen minőségben lesznek elérhető anyagok a vizsgákhoz. Jó ez a sok újdonság, de ha nincs miből felkészülni akkor az nagy fekete pont. Egyelőre ezek vannak tervben náluk.

Mindenesetre elkezdtem gondolkodni rajta hogy a jövőre esedékes újításomat előre kéne hozni és nekifutni a CCIE Written-nek 🙂 . Már csak február 23-ig van rá lehetőség, és ha újítanék akkor nem kéne stresszelni a változásokon és meg tudnám várni amíg kiforrja magát az új rendszer.

Még van 8 hónapja mindenkinek tanulni, ne álljatok le a mostani bejelentés miatt, mert a migration tool alapján meg tudjátok nézni hogy az adott vizsgáitokat mire tudjátok majd beváltani az új rendszerben.