GYIK – Milyen eszközökből építsek labort?

A GYIK cikksorozat (tervezetten) utolsó bejegyzése következik.

Szinte mindenkiben felmerül a kérdés (jogosan), hogy milyen eszközökből építsen labort, szükség van -e egyáltalán fizikai eszközökre?

Nagyon nehéz erre a kérdésre válaszolni, de megpróbálom összefoglalni.

Az első szempont nyilván az hogy milyen irányra készülsz. Teljesen más labort igényel a Collaboration mint a Security.

Ha most kezded az ismerkedést a Cisco világával akkor iránynak a Routing & Switching-et és a fizikai labort javaslom. Sok dolgot tudsz gyakorolni később szimulátorban/emulátorban is, de nem árt ha tudod hova kell bedugni a konzol kábelt, hogy néz ki egy router vagy switch, krimpelsz néhány UTP kábelt, stb. Ezeknek a munkában is hasznát veszed majd és szükséged is lesz ezekre az ismeretekre.

Kezdésnek elindulhatsz néhány párezer forintos eszközzel (router: 2651xm, switch: 3550), ezek a CCNA szintre szükséges funkciók nagy részét tudják, és később is hasznukat veheted ha nagyobb labort építesz CCNP-re. Ha van pénz és komoly a szándék akkor ISR G1 vagy G2 routerekben gondolkozz, switchnél 3560-ban.

Ha virtuális laborban gondolkozol akkor CCNA-ra az ingyenes Packet Tracer teljesen jól használható. Ha picit komolyabbat szeretnél akkor GNS3 vagy EVE-NG (én utóbbit használom, az ingyenes community verziót), ide viszont neked kell image-t betöltened. Ezeket akár futtathatod pl. AWS-ben is. Ráadásul nem csak Cisco eszközöket tud emulálni hanem sok más gyártóét is. Ezek összehasonlításáról már írtam itt.

Opció lehet még a Cisco VIRL is, ez nem olcsó de a Cisco hivatalos megoldása.

CCIE szinten játszik az INE, a Cisco360.

 

Igazából neked kell eldöntened melyiket választod. Szerintem emulátorokból próbálj ki többet és használd amelyik a legjobban fekszik. Sokáig használtam GNS3-at, majd Unetlab-ot, de most már évek óta az EVE-NG-vel tolom.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.