A Pomodoro tanulási technika

Már írtam többször a tanulási módszereimről, pl. itt, itt. “Tudat” alatt alkalmaztam eddig a Pomodoro-hoz hasonló technikát, de a napokban belefutottam a neten egy cikkbe, és gondoltam írok róla – hátha másnak még jól jöhet.

A módszer alapjában véve rendkívül egyszerű: 25 perc tanulás után 5 perc szünetetet tartasz, majd ismét 25 perc tanulás, 5 perc szünet és így tovább. 4 ciklus után jár egy hosszabb pihenő.

25 percet mindenki képes koncentrálni, és nem igazán történhet olyan esemény ami ne várhatna ennyit. A pihenésre szánt 5 percben pedig lehet nyújtózni egyet, válaszolni a bejövő üzenetekre, elküldeni 1-2 emailt vagy ránézni a Twitter feed-re.

Amikor a CCIE-ra készültem volt egy időszak amikor (sok tanulóhoz hasonlóan) le volt tiltva az internet és csak a “*.cisco.com” oldalakat lehetett megnyitni a gépemen. Aztán megszüntettem ezt a korlátozást, mert egyrészt irányításom alatt tudtam tartani az időt (nem lógtam a közösségi oldalakon és hírportálokon), másrészt sokkal jobb cikkeket találtam adott technológiákról különböző blogokon mint a Cisco oldalán 🙂 .

Alapjában véve a Pomodoro technikához hasonló elvvel tanulok nagyon régóta, csak nem tudtam hogy ezt valaki le is írta. Az egyetlen kivétel a CCIE labor végjáték volt amikor próbáltam a lehető legjobban szimulálni a vizsgakörülményeket: reggel 8-kor kezdtem a labort, egy monitor (akkor még nem kettő volt), amerikai billentyűzet, PuTTY. Tartottam fél óra ebédszünetet ahogy a vizsga napján is volt, de az összes többi idő amikor nem a gép előtt ültem a feladatra allokált keretből ment. Egyébként sokat segített ez is a sikeres labor vizsgában.

Az összes többi vizsgánál remekül tud működni a fenti módszer. Én pl. ha nem tudok megoldani egy problémát akkor egy idő után ott szoktam hagyni (ez nem azt jelenti hogy feladom!), és pont akkor villan be a megoldás amikor nem ülök a konzol előtt. Van akinek cigizés közben jön az ihlet, másnak séta közben.

Neked milyen tuti tanulási tippjeid vannak?