A Pomodoro tanulási technika 4 comments


Már írtam többször a tanulási módszereimről, pl. itt, itt. “Tudat” alatt alkalmaztam eddig a Pomodoro-hoz hasonló technikát, de a napokban belefutottam a neten egy cikkbe, és gondoltam írok róla – hátha másnak még jól jöhet.

A módszer alapjában véve rendkívül egyszerű: 25 perc tanulás után 5 perc szünetetet tartasz, majd ismét 25 perc tanulás, 5 perc szünet és így tovább. 4 ciklus után jár egy hosszabb pihenő.

25 percet mindenki képes koncentrálni, és nem igazán történhet olyan esemény ami ne várhatna ennyit. A pihenésre szánt 5 percben pedig lehet nyújtózni egyet, válaszolni a bejövő üzenetekre, elküldeni 1-2 emailt vagy ránézni a Twitter feed-re.

Amikor a CCIE-ra készültem volt egy időszak amikor (sok tanulóhoz hasonlóan) le volt tiltva az internet és csak a “*.cisco.com” oldalakat lehetett megnyitni a gépemen. Aztán megszüntettem ezt a korlátozást, mert egyrészt irányításom alatt tudtam tartani az időt (nem lógtam a közösségi oldalakon és hírportálokon), másrészt sokkal jobb cikkeket találtam adott technológiákról különböző blogokon mint a Cisco oldalán 🙂 .

Alapjában véve a Pomodoro technikához hasonló elvvel tanulok nagyon régóta, csak nem tudtam hogy ezt valaki le is írta. Az egyetlen kivétel a CCIE labor végjáték volt amikor próbáltam a lehető legjobban szimulálni a vizsgakörülményeket: reggel 8-kor kezdtem a labort, egy monitor (akkor még nem kettő volt), amerikai billentyűzet, PuTTY. Tartottam fél óra ebédszünetet ahogy a vizsga napján is volt, de az összes többi idő amikor nem a gép előtt ültem a feladatra allokált keretből ment. Egyébként sokat segített ez is a sikeres labor vizsgában.

Az összes többi vizsgánál remekül tud működni a fenti módszer. Én pl. ha nem tudok megoldani egy problémát akkor egy idő után ott szoktam hagyni (ez nem azt jelenti hogy feladom!), és pont akkor villan be a megoldás amikor nem ülök a konzol előtt. Van akinek cigizés közben jön az ihlet, másnak séta közben.

Neked milyen tuti tanulási tippjeid vannak?


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 thoughts on “A Pomodoro tanulási technika

 • Róbert Major

  Munkám miatt estére általában használhatatlan voltam, így nekem a korai kelés maradt vizsgára készülésre. 1-2 óra általában napi szinten. Ebbe kell belesűríteni az tananyag olvasását, quizeket, laborokat. Egy fejezet után quiz, amit kötelezően az összes lehetséges labot követ, amit a technológia enged.

  • Kuris Ferenc Post author

   Köszi szépen a hozzászólást Robi! Nekem a reggeli tanulás nem működött, felkeltem párszor emiatt de rájöttem hogy jobban járok ha alszok 🙂 . Nekem este jobban megy. De abban igazad van hogy akkor sokszor már tele van az ember feje mindennel és nem megy annyira a tanulás.

 • Tivadar Debreczeny

  Hogy nem ragadok le. 🙂
  Nekem ez vállt be. Első olvasatra semmi értelmezés. Csak végig megyek. Következőre kicsit szagolgatom, de még mindig nem ragadok le. Majd az ötödik körül kezdem rendesebben értelmezni a dolgokat. Nekem ez 100% osan bevált. 🙂