GYIK – Melyik szakirányt válasszam?

Mai témánk: melyik szakirányt válasszam?

A Cisconál jelenleg az alábbi szakterületek vannak vizsgával lefedve:

 

Cisco szakirányok

 

Van tehát miből választani…

Szerintem ami nem kérdés: a Routing & Switching az a terület amit mindenkinek legalább CCNA szinten meg kell tanulni. Rengeteg más épül rá. Ez tehát a 0. lépcső.

Ha ez megvan én csak akkor gondolkodnék más területben (hiába előfeltétel sokszor csak az ICND1, CCNA R&S tudás nélkül nehéz).

És hogy mit válassz mellé? Amennyiben szabad kezet kapsz (tehát nem a munkáltató írja elő), akkor szerintem azt amelyik a legjobban érdekel. Lehetne az alapján kategorizálni hogy mennyit fizet a piacon stb., de ha nem szeretsz vele foglalkozni akkor csak szenvedés lesz az egész. Nekem pl. a Collaboration nem áll közel a szívemhez valamiért, nem is erőltetem magamra (az más kérdés ha szükséges és meg kell tanulni). Ami nekem fontos belőle hogy QoS-ben milyen forgalmaknak adjak magasabb prioritást 🙂 . De önként nem ücsörgök a könyv fölött mert egész egyszerűen nem köt le. Ilyen még a SAN is: olvasgattam róla, van pici fogalmam arról hogy miről szól, de dolgoznom nem kell vele szerencsére és nem is töltöm a szabadidőmet vele.

Lehet persze úgy is gondolkodni hogy mekkora hype van a Cloud, IoT stb. körül és “előre menekülsz”, megtanulod. Simán megérheti (ha érdekel). Kérdés, hogy van -e ügyfél akinél tudod kamatoztatni a tudásodat. Ha igen, akkor ez is jó irány. Ha nem, akkor igazából csak “hobby projekt” marad.

Ami még döntő szempont lehet hogy mennyibe kerül összerakni a labort (elég -e a virtuális vagy kell fizikai vas), illetve mennyi anyag érhető el a vizsgához. Ha 2-3 terület közül akarsz választani akkor 1-2 órát rakj bele ezekbe a kritériumokba is, olvasd el a blueprinteket, lapozz bele a könyvekbe és mindjárt könnyebb lesz dönteni.

Ez most egy picit sablon poszt lett, de szerintem ha a mélyére nézünk a kérdésnek akkor ez ilyen egyszerű.