GYIK – Mennyit ér egy CCNA/CCNP/CCIE?

A mai bejegyzés témája egy nagyon népszerű kérdés: mennyit ér egy CCNA/CCNP/CCIE?

Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni, hiszen függ a munkahelytől, a piactól és nem utolsó sorban az embertől: remélem az alábbi képből egyértelmű hogy mire gondolok.

 

 

Kezdésnek egy nagyon jó cikket ajánlanék a témában, amit elolvashatsz itt.

  • “I shaped”: az adott terület szakértője, magasabb szintű hibaelhárításra képes. Az én értékrendemben ez kb. a CCNP és a CCIE (mint last level support). Képes komplex implementációkat elvégezni.
  • “T shaped”: az adott területet eléggé ismeri ahhoz hogy az általában előforduló hibákat (akár google segítségével, de nem kizárólag azzal) megoldja, az alap technológiákat implementálja. Az én értékrendemben ez kb. a CCNA, vagy CCNP alsó szint.

Fontosnak tartom leszögezni hogy “T shaped” alatt semmiképp sem a “google huszárokat” értem akik random hibára rákeresve az első találatban adott “megoldást” már implementálják is. Ennél jóval több szaktudásról van szó.

A nagy kérdés, hogy az “I shaped” vagy a “T shaped” éri meg jobban a piacot figyelembe véve. A cikk alapján talán utóbbi, de sokszor vannak olyan feladatok amelyek szakmai mélysége megköveteli az előbbit, amire gyúrni viszont nem biztos hogy megéri ugyebár.

Igazából a kérdésre a nagyon leegyszerűsített válasz szerintem a piaci működés alaptörvénye:

 

Annyit ér amennyit adnak érte.

 

Hiába vagy te az adott szakterületen az ország legjobb mérnöke: ha nincs rád szükség a piacon, senki nem fog annyit fizetni amennyit (szerinted) érsz. Lehet hogy felvesznek egy átlagos mérnök béréért ami a cég szempontjából érthető, számodra viszont valószínűleg csalódás lenne. Pontosan ezért kell a szemedet a piacon tartani és felmérni hogy milyen ismeretekre van szükség: így még időben képezheted magad és felkészülhetsz az új technológiákból.

Egy CCNA-val már simán el lehet indulni munkát keresni, de nem garancia semmire, bár most elég sok embert fel tud szívni a piac. Nyilván egy CCNP-vel már sokkal nagyobb esély van egy jó melót találni. De én azokat az interjúkat kedvelem amikor a jelentkezőket leültetik a GNS3 elé és mondjuk két ticketet meg kell oldani. Ezzel remekül meg lehet szűrni a társaságot (lásd fenti kép), mert a papír nem garancia a szaktudásra (ahogy a nyelvvizsga sem garancia a nyelvtudásra).

A magam szempontjából picit sajátos helyzetben vagyok, mert R&S és Wireless témában “I shaped”, Security, Cyber Ops, Juniper  stb. oldalról pedig “T Shaped” kategóriába esem. A CCIE-nak még mindig nagy értéke van (főleg itthon), de a többi témában is nagy a kereslet jó szakemberek iránt. Használom az I és T kompetenciáimat is, és szükség is van mindkettőre. Ráadásul a T-ből sokkal könnyebb I-t csinálni szükség esetén, mert már megvannak az alapok.

Az én tanácsom:

  • A Routing & Switching mindennek az alapja, érdemes legalább CCNA, de inkább CCNP szintre eljutni
  • Mellé minél több szakterület CCNA szinten, hogy legyél T-Shaped és hozzá tudj nyúlni az adott technológiákhoz
  • Cisco-n kívül valami más (Microsoft, AWS, Python, stb.) sokat tud dobni a piaci értékeden, amennyiben van rá időd/kedved/energiád

Azokon a helyeken ahol az “I shaped” vonal jobban megéri észre fogod venni magadtól is. De hogy egyáltalán bekerülj oda és lehetőséged legyen rá ahhoz már “T shaped”-nek kell lenned.