GYIK – Mennyit ér egy CCNA/CCNP/CCIE? 4 comments


A mai bejegyzés témája egy nagyon népszerű kérdés: mennyit ér egy CCNA/CCNP/CCIE?

Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni, hiszen függ a munkahelytől, a piactól és nem utolsó sorban az embertől: remélem az alábbi képből egyértelmű hogy mire gondolok.

 

 

Kezdésnek egy nagyon jó cikket ajánlanék a témában, amit elolvashatsz itt.

 • “I shaped”: az adott terület szakértője, magasabb szintű hibaelhárításra képes. Az én értékrendemben ez kb. a CCNP és a CCIE (mint last level support). Képes komplex implementációkat elvégezni.
 • “T shaped”: az adott területet eléggé ismeri ahhoz hogy az általában előforduló hibákat (akár google segítségével, de nem kizárólag azzal) megoldja, az alap technológiákat implementálja. Az én értékrendemben ez kb. a CCNA, vagy CCNP alsó szint.

Fontosnak tartom leszögezni hogy “T shaped” alatt semmiképp sem a “google huszárokat” értem akik random hibára rákeresve az első találatban adott “megoldást” már implementálják is. Ennél jóval több szaktudásról van szó.

A nagy kérdés, hogy az “I shaped” vagy a “T shaped” éri meg jobban a piacot figyelembe véve. A cikk alapján talán utóbbi, de sokszor vannak olyan feladatok amelyek szakmai mélysége megköveteli az előbbit, amire gyúrni viszont nem biztos hogy megéri ugyebár.

Igazából a kérdésre a nagyon leegyszerűsített válasz szerintem a piaci működés alaptörvénye:

 

Annyit ér amennyit adnak érte.

 

Hiába vagy te az adott szakterületen az ország legjobb mérnöke: ha nincs rád szükség a piacon, senki nem fog annyit fizetni amennyit (szerinted) érsz. Lehet hogy felvesznek egy átlagos mérnök béréért ami a cég szempontjából érthető, számodra viszont valószínűleg csalódás lenne. Pontosan ezért kell a szemedet a piacon tartani és felmérni hogy milyen ismeretekre van szükség: így még időben képezheted magad és felkészülhetsz az új technológiákból.

Egy CCNA-val már simán el lehet indulni munkát keresni, de nem garancia semmire, bár most elég sok embert fel tud szívni a piac. Nyilván egy CCNP-vel már sokkal nagyobb esély van egy jó melót találni. De én azokat az interjúkat kedvelem amikor a jelentkezőket leültetik a GNS3 elé és mondjuk két ticketet meg kell oldani. Ezzel remekül meg lehet szűrni a társaságot (lásd fenti kép), mert a papír nem garancia a szaktudásra (ahogy a nyelvvizsga sem garancia a nyelvtudásra).

A magam szempontjából picit sajátos helyzetben vagyok, mert R&S és Wireless témában “I shaped”, Security, Cyber Ops, Juniper  stb. oldalról pedig “T Shaped” kategóriába esem. A CCIE-nak még mindig nagy értéke van (főleg itthon), de a többi témában is nagy a kereslet jó szakemberek iránt. Használom az I és T kompetenciáimat is, és szükség is van mindkettőre. Ráadásul a T-ből sokkal könnyebb I-t csinálni szükség esetén, mert már megvannak az alapok.

Az én tanácsom:

 • A Routing & Switching mindennek az alapja, érdemes legalább CCNA, de inkább CCNP szintre eljutni
 • Mellé minél több szakterület CCNA szinten, hogy legyél T-Shaped és hozzá tudj nyúlni az adott technológiákhoz
 • Cisco-n kívül valami más (Microsoft, AWS, Python, stb.) sokat tud dobni a piaci értékeden, amennyiben van rá időd/kedved/energiád

Azokon a helyeken ahol az “I shaped” vonal jobban megéri észre fogod venni magadtól is. De hogy egyáltalán bekerülj oda és lehetőséged legyen rá ahhoz már “T shaped”-nek kell lenned.

 


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 thoughts on “GYIK – Mennyit ér egy CCNA/CCNP/CCIE?

 • gabor

  Szia Feri,

  tapasztalataim alapjan a sok berozsdasodott es dumpolt expert level certet birtoklo emberke azert sokat ront a cert megitelesen. Eddig ugy tapasztaltam hogy 10-bol 6-7 aktiv ccie (uk, usa, emea, india stb) tudasaba siman bele lehetett volna kotni es itt kotekedes alatt ne arra gondolj, hogy az emberunk nem ismert egy adott message type-ban egy adott flag jelenteset (nehanyan azt hiszik h a ccie-k szuperhosok es ha nem tudnak vmi aprosagot akkor keresztre feszitik azonnal…) , hanem pl. QoS mukodesere, alapveto hw architekturakra, tcp/ip-ra, advanced routingra, advanced mpls service-elre stb….
  Szerintem egy ccnp cert-tel plusz rengeteg munkatapasztalattal es ezaltal a szakmaban valo emberek ismeretevel plusz megfelelo hozzaallassal lehet ugyanott lenni mint egy ccie-val, csak kevesebb lesz a bejegyzes a linkedin profile alatt illetve az egot mindig basztatni fogja, hogy neked nincs meg a papir de akinek meg megvan az meg kuka. A ccie lab exam nehany esetben annyira el van rugaszkodva a valosagtol es annyi faszsagot kerdeznek feleslegesen, hogy az mar faj. A masik ami meg nagyin jo szokott lenni amikor 3 eves munkatapasztalattal vki ccie lesz…
  Ne erts felre, oriasi dolog a ccie vagy a jncie (ami a szememben ugyan olyan szintu exam felesleges faszsagok, szivatasok nelkul) es tenyleg nagyban hozzasegit h egy jo melot megkapj, de sajna keves a jo ccie ahhoz kepest amennyi van. 🙁

  • Kuris Ferenc Post author

   Szia! Persze, ebben sok igazság van. De a kereslet-kínálat befolyásolja ezt a dolgot is (pl. kell egy tenderhez papír). CCIE-nál nem olyan könnyű ezt az utat csinálni de alacsonyabb szinteken sajnos nagyon sok a papír ember. Erre vonatkozik a kép is a cikkben. A CCIE sem tud mindent, ez is tény. Ráadásul ott van az a természetes jelenség hogy felejt az ember: “if you don’t use it you lose it”. Annyira sok technológia van a vizsgán hogy képtelenség úgy fejben tartani őket állandóan hogy van amelyikkel rég nem foglalkozik az ember. Erre lenne a 2 évenkénti újítás… Ezért is hiszek a felvételinél a gyakorlati vizsgákban. Ott nincs mellébeszélés. Abszolút jogos amit írtál sajnos, sok a papír ember, de ez egy rabló-pandúr meccs volt mindig és szerintem az is lesz.

   • gabor

    Igen, sokszor kerik a papirt, de rengeteg cegnek azert nem eleg a ccie szintu tudas, csak a papir, mert szukseguk van bizonyos szamu certified ccie-ra gold meg platinum partnersegukhoz a gyartoval 🙂

    • Kuris Ferenc Post author

     Igen, ez a kereslet a cégek részéről, erre lesz kínálat. Mindig lesz aki ezt az utat választja. Ilyen az emberi jellem. Könnyen, gyorsan, erőfeszítés nélkül akar célba érni. És amíg ez az igény meglesz addig lesznek cégek amik abból élnek hogy kihozzák a kérdéseket. Pont ezért fújták le anno a CCDE Practical-t. És arról a vizsgáról nem is került még ki semmi úgy tudom.