Ilyen volt 2018

Ez az év is eltelt (oké, még van belőle pár nap, de én már semmibe nem vágok bele), ilyenkor ideje összegezni, hogy az év elején kitűzött célok közül mit sikerült megvalósítani.

A 2018-as terveimről itt írtam. Most ezeket veszem át tételesen.

Szakma

A terv a CCIE megújítása és a CCNA CyberOps kurzus elvégzése volt. Tavaly év végén még nem tudtam hogy ezek után miként alakul az év további része, de szerencsére rátaláltam a Juniper Open Learning kurzusokra és elvégeztem mindhármat. Ez azt jelenti hogy idén 6 db vizsgát csináltam meg, ami az eddigi rekordom. Az még durvább, hogy pénzbe egyik sem került (a CCIE-t a CiscoLive-n újítottam meg, a CCNA CyberOps-ot a Cisco fizette, a JNCIA vizsgákat pedig a Juniper). Ezen a fronton egyértelműen sikeres évet zártam. Paymo riport alapján ebben az évben 275 órát fordítottam tanulásra (vagyis ennyit mértem). Olvasgattam egy picit a CCNA Data Center és CCNA Service Provider anyagokat is. Előbbiben megfeküdte a gyomromat a SAN rész, nem áll rá az agyam, utóbbi egy lehetséges cél a 2019-es évre, hiszen a Routing & Switching miatt jó alapokkal rendelkezem hozzá, na és amúgy is fogytán a lehetőségeim száma.

Paymo riport a 2018-as évről

Sport

A fő célom a maraton lefutása volt, illetve beszálltam a “Fuss 2018-ban 2018 km-t” akcióba is év elején. Mindkettőt sikerült teljesíteni, talán idáig életemben összesen nem sportoltam annyit mint csak ebben az évben. Nyáron a futás monotonitását megtörve bringázni is elkezdtem. Versenyen is sok félmaratont futottam (edzésen még többet, minden hónapban legalább egyet behúztam), de néha úgy éreztem hogy nyomaszt a 2018 km terhe, sokszor nem volt kedvem menni, de muszáj volt. Fogyni viszont nem sikerült, de ebben jelentős része van a kajának is, mert az extrán elégetett kalóriákat szépen pótolgattam 🙂 .
Hála az Apple Watch-nak szép képet kaptam a mindennapjaimról. Így idén egy átlagos napon:

 • 15 órát voltam talpon
 • 2185 kcal-t égettem el nyugalmi állapotban
 • 1249 kcal-t égettem el aktívan (mozgás)
 • 14796 lépést tettem meg
 • azaz 15,8 km-t sétáltam/futottam
 • 75 percet sportoltam
 • 8 óra 20 percet aludtam
 • 66-69 volt a nyugalmi pulzusom
 • 88,97 kg volt a súlyom
 • 22,73 volt a testzsír százalékom
 • 26 volt a BMI-m

Május óta több ok miatt átálltam a vegeteriánus étrendre, de ebbe nem szeretnék mélyebben belemenni. Talán 6x ettem húst azóta (mikir szinte lehetetlen volt másképp megoldani a kaját), és iktatok be vegán napokat amikor semmi állati eredetű terméket nem fogyasztok. Tele vagyok energiával, semmi negatívat nem érzek a váltás kapcsán.

A súlyom picit nőtt tavalyhoz képest, viszont a testzsírom csökkent, azaz sikerült egy pici izmot felszedni 🙂 . Nyáron egész jó formában voltam, lásd alább.

2018 Withings riport

Magánélet

Nyártól részletezni nem kívánt okok miatt érzésem szerint nagyot billent a work-life balance a jó irányba, remélem sikerül ezt megtartani hosszú távon is. Kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb vagyok.

Blog

Év vége felé picit felpörgettem a cikkek írását, de idén sem jutott annyi időm és energiám rá, mint szerettem volna. Egy posztot kidolgozni nem kevés idő, főleg ha az szakmai és labort is kell mellé csinálni, de igyekszem jövőre ebben is picit fejlődni.

Facebookon 391 követőnél járunk ami majdnem 100-zal több mint tavaly ilyenkor, köszönöm mindenkinek.

Az alábbi ábrán láthattok statisztikát 2018-ról, többek között a legnépszerűbb bejegyzésekkel. Ebben nincs egy sporttal kapcsolatos cikk sem, lehet hogy jövőre ilyen témában nem írok mert nézegetve a számokat az olvasókat nem igazán érdekli. Ez végül is nem meglepő, hiszen ez egy hálózatos blog 🙂 .

WordPress 2018-as statisztika

Összességében nagyon sikeres évet zártam, szinte minden kitűzött célt elértem (ami rajtam múlt). Személyes célokat tekintve kiegyeznék egy hasonlóval 2019-re is.

Kellemes ünnepeket kívánok!