Soha ne add fel – “Kowika87” CCIE labor beszámoló

Ismét vendégposzt következik.

“Kowika87” második nekifutásra megcsinálta a CCIE R&S-t. Az első (sajnos sikertelen) kísérletéről szóló beszámolót is megoszthattam veletek (elolvashatod itt), és most is hozzájárult hogy megjelenjen a beszámolója. 

Következzen hát “Kowika87” írása. 


2017. szept 04-i Pass/Pass/Pass = FAIL után hónapokig nem is tudtam a laborra nézni. Ez egészen idén áprilisig tartott. Nekiálltam újra felépíteni a stratégiát. Mindent újraterveztem:

– Nem trackeltem tovább a tanulással töltött időt. Ez egy nagy stressz faktor volt nekem régen, ha egyik nap csak 2.5 óra jött össze a tervezett 4 helyett stb.

– Nem tűztem ki időpontot a következőre labra. Azt céloztam meg, ha úgy érzem, készen állok, befoglalom. (még kevesebb stressz)

– Az első labor alapján kitisztult, hogy az INE Full Scale labok nem elegendőek nekem a sikeres vizsgához. Tanulni és technológiákat megérteni nagyon jó az INE workbook + ATC de labor stratégia felépítésére alkalmatlan számomra.

– 0-ról kezdtem mindent. Olvasás, videók, labok. Több figyelmet fordítottam a services, security részekre. Ha valamiért meg lehet bukni akkor ez az egyik oka…

Időközben lejárt a írásbelim mert túlléptem az egy éves retake policy idejét. (Igy lehet elbukni a 3 éves writtent 16 hónap alatt). Különösebben ez sem zavart így vizsga előtt 1 hónappal azt is letettem újra.

A labor miatt már nem izgultam. Csak a normális vizsga stressz volt rajtam. Ez mindenképpen sokat segített, hogy nyugodt maradjak.

Troubleshooting


Szokásos óriás topológia, kb 55 eszköz, felbontás 10000×10000 már csak nevettem rajta. Guideline olvasása közben fedeztem fel 2 új dolgot.
1. Most már le van írva mi a min pass százalék szekciónként és a cut score, nem pontosan de ki lehet találni.
2. L2 switcheket érdemes rebootolni. (értsd bugos az L2 IOU és nem stabil) Köszi 🙂
Mentek a ticketek, mindet meg tudtam csinálni a több pontot érőkkel elment egy kis idő de sikerült megoldani. 2x kellett switchet rebootolni a fent említett „bugok” miatt. Most nem néztem be az eszközöket, számozást stb. Ellenőriztem, elolvastam újra a guideline-t és lezártam a TS-t. +27 percet mentettem át a konfig-ba.

DIAG


Az előző elég sima volt, de ez most feladta a leckét. Szerettem volna egy 10p szünetet, mint a múltkor, de éppen csak eljutottam a mosdóba. A legjobb tudásom szerint jelöltem be a válaszokat, de itt éreztem, ha a DIAG miatt bukok meg akkor… végül is már történelem. 

KONFIG


Óriáspókháló megint. Kb 2x annyi eszköz, mint az előző alkalommal. Kezdem a guideline-al, minden tiszta. Feladatlista szokásos könyv méretet ölt. Itt tudtam, hogy majdnem 6 órám van arra hogy kész legyek és a TS-be 100%-ig biztos voltam hogy PASS, a DIAG kérdőjel volt de nyugodt maradtam és a plusz időt a TS-ből csak olvasásra használtam fel, valamit a stratégia kidolgozására. 40 percig csak olvastam, rajzoltam, néztem a topológiát és jegyzeteltem. Ellenben az első vizsgával most használtam a DOCCD-t is. Ebéd előtt már kész volt L2, Security, Services 50%-a. A VPN-t pont elkezdtem de rosszul így pont jókor jött a szünet.

A kaja megint siralmas volt, és amit választottam ráadásul hűtő hideg. Úgy néz ki nekem ott nincs szerencsém a kajával.

A VPN-t javítottam, L3 összeállt, MPLS, BGP működik. A multicastot hagytam a legvégére, mivel ha az nem megy attól még simán lehet PASS a konfig. Nagyon kemény feladat volt, de végül összeállt. Volt 1-2 olyan task ahol nem tudtam úgy megoldani, hogy ne törjem meg a korlátozásokat, de kalkuláltam a veszteséggel és bevállaltam, mert egy dolog számít, a CUT SCORE. Ezt is tudni kell kezelni. Nagyon homályosan volt néhol megfogalmazva a feladat és majdnem mindenhol kell egy kis „extra” amire nem számít az ember. 2 órával előbb végeztem. Összeraktam a TCL-t és itt kezdtem izgulni igazán. Lefutott. Golden moment.

L2 a mumusom ezt 3x ellenőriztem és megint voltak eldugott dolgok, ami miatt 0 pont lett volna. Minden többit 2x. Volt még 15 percem gondolkodni a megtört feladatokon, hogy hogyan lehetne másképp, de nem volt ötletem. Számolgattam a pontokat, és elégnek éreztem. Még egyszer beléptem minden eszközbe menteni és ezzel bezárult az ablak.

És jól éreztem mert sikerült. Majdnem 4 év munkája volt benne és nehéz volt nem feladni. Sok vita van már, hogy a CCIE R&S nem ér semmit. Az SDN/DNA fut mert API-ból kihúzod az overlayt vagy a fintech megoldja az összes gondunkat egy APPból. És ha a mai rohanó piaci helyzeteket nézem, lehet, hogy igazuk is van. De ez nekem mindent megért és szerintem más nem is számít. Amíg az ARP táblában ott van az entry és Ethernetet használunk addig mindig kelleni fog az underlay engineer és én ott leszek.