"Mert a csomagok sosem hazudnak."

GYIK – CCNA: egyben vagy két részletben?

Aki CCNA vizsgára készül szinte mindig felteszi a kérdést: “csináljak összevont vizsgát, vagy inkább két részletben tegyem le“?

 

Több szemszögből lehet vizsgálni ezt a kérdést.

  • Ár: az összevont vizsga (200-125: Cisco Certified Network Associate) ára USD 325.00, az ICND1 (100-105: Interconnecting Cisco Networking Devices Part 1) és ICND2 (200-105: Interconnecting Cisco Networking Devices Part 2) vizsgák darabja pedig USD 165.00. Gyorsan kiszámolható, hogy az összevont vizsgadíjjal nyersz 5 dollárt. Persze ha sikerül elsőre. Viszont ha elcsúszol a “nagy” CCNA vizsgán akkor kétszer annyit buksz mintha csak az ICND1 vagy ICND2 nem sikerül. Ezt is mérlegelni kell. Ezek az árak akkor érvényesek ha saját magad regisztrálsz és fizetsz a VUE.com-on, de erről majd máskor.
  • Szakmai tapasztalat: ha már évek óta foglalkozol Cisco routerekkel és switchekkel akkor egyszerűbb lehet egy körben letenni a vizsgát, hiszen megtanulni az anyagot sokkal könnyebb mint egy kezdőnek.
  • Stressz: a két vizsga két stresszes napot jelent. Lehet hogy jobb egyszer odaülni és letudni az egészet.
  • Utazás: ha nincs vizsgaközpont a közelben és messzire kell utaznod akkor ez is szempont lehet: pénz, idő.
  • CCENT: a sikeres ICND1 vizsga után már kapsz egy papírt (CCENT). Bár sokat nem ér a piacon (a legtöbb cég azt sem tudja mi az, a CCNA-t azért ismerik), neked jó motiváció lehet. Van valami a kezedben, állásinterjún fel tudod mutatni hogy téged komolyan érdekel ez a dolog, hiszen a CCNA felét már megcsináltad, és készülsz a második vizsgára. Én is így kezdtem, az ICND1-et saját zsebből fizettem mert azt mondta az akkori munkahelyem hogy nincs szükségük Cisco tudásra. Nekem viszont jól jött a CCENT papír munkakeresésnél, mert látták rajtam hogy komolyan veszem a dolgot, hiszen a saját pénzemet áldoztam rá (akkoriban kb. 35.000 Ft volt).
  • Tananyag mennyisége: két részletben könnyebb elsajátítani az anyagot, kevesebb részletet kell egyszerre fejben tartanod.
  • Kérdések összetétele: a kérdések száma kb. ugyanannyi az összevont és a bontott vizsgákon. Nem mindegy, hogy X kérdést csak az ICND1/ICND2 témakörből kapsz vagy a teljes anyagból. Ez lehet előny (egy-egy kérdéskörből kevésbé vagy felkészült, nyilván nem tudnak annyira alaposan kikérdezni mert kétszer akkora az anyag) és hátrány (ki tudja mennyire mélyen kell megtanulni az anyagot) is.

 

Személyes véleményem szerint a kezdőknek érdemesebb lehet két részletben megcsinálni a CCNA-t. Én is úgy csináltam.

Ha valamit kihagytam volna vagy maradt még kérdésed írj egy hozzászólást.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.