GYIK – Hogyan készüljek a CCNA/CCNP vizsgára?

Ha még mindig úgy gondolod (ennek a bejegyzésnek ellenére is) hogy szeretnél elkezdeni hálózatokkal foglalkozni és erről tanulni, akkor a következő logikus kérdés: hogyan készüljek fel, milyen anyagokat használjak?

Néhány megjegyzés:

 • főként a CCNA-ra hegyezem ki a dolgot, hiszen aki már túl van rajta és a CCNP-re készül annak jóval több ismerete van a felkészüléssel kapcsolatban
 • a CCIE már más tészta, de aki arra tanul az úgyis tudja milyen lehetőségei vannak
 • a labor kérdésével egy másik bejegyzésben foglalkozom majd
 • a fókusz a (CCNA) Routing & Switching vonalon lesz, de a többihez is hasonló lehetőségeid vannak (bár nem mindegyikhez érhető el könyv, stb.)

 

Tételezzük fel tehát, hogy eldöntötted: megcsinálod a CCNA Routing & Switching vizsgát.

Két fő irányvonalat különíthetünk el a tanulás/felkészülés során: önálló (“self study”) vagy tanfolyam/Cisco Hálózati Akadémia.

Ha van rá lehetőséged (és pénzed), akkor mehetsz tanfolyamra. Ha szétnézel az interneten, akkor egy ICND1 (CCNA első fele) 5 napos tanfolyam ára 300.000 Ft körül van, azaz a CCNA tanfolyam összesen kb. 600.000 Ft-ba fog kerülni. Ezek jellemzően 5 napos kurzusok modulonként. Ha sikerül rá céges támogatást szerezned, ne hagyd ki ezt a lehetőséget, magánemberként pedig át kell gondolnod, hogy befektetsz -e ennyit a jövődbe (a későbbi fizetésedben megtérül -e). Ennyi idő alatt sok anyagot kell ledarálnia az oktatónak, kérdés, mennyire fogsz emlékezni belőle, ezért csak akkor javaslom a részvételt ha már vannak alapjaid és be kéne tömködni a lyukakat a fejedben (“bootcamp”). A CCNP R&S három modulos, azaz három tanfolyamos, az ára nyilván így még több. Ha szeretnél részt venni egy ilyen tanfolyamon akkor előtte feltétlenül javaslom hogy alaposan nézd át a tananyagot

A Cisco Hálózati Akadémiával kapcsolatban nekem sem voltak pontos és naprakész információim, ezért felvettem a kapcsolatot a HTTP Alapítvánnyal, akiknek ezúton is köszönöm a segítséget. Legtöbben középiskolás vagy főiskolás keretek között kerülnek kapcsolatba a programmal, de felnőttként is be lehet iratkozni, viszont annak esélye hogy vállalják a külsősöket elég kicsi, kevés a központokban a kapacitás. Ha mégis sikerül helyet találni, akkor esti képzéseken lehet elsajátítani a tananyagot. Az alapoktól kezdik, semmiféle hálózati előképzettség nem szükséges, végigvezetnek a CCNA anyagon (4 szemeszter, 300 óra), van fizikai labor, vizsgázott oktató. A képzés iskolásoknak ingyenes vagy jelképes összegbe kerül (az egész program nonprofit!), felnőtteknek is kedvező áron elérhető, pontos összeget nem lehet mondani. A Cisco Akadémia világszerte nagyon sikeres és népszerű program, ha részt tudsz benne venni feltétlenül jelentkezz. A képzés több szemeszteres, egy ICND1 kb. 3 hónapig tart, azaz lassabb tempóban fogsz haladni, de teljesen az alapoktól építik fel a tudásodat. A CCNA programban egyszerre kb. 12.000 tanuló vesz részt (a CCNP-ben néhány százan), és nagyon jók a kilátások a tanfolyam elvégzése után, könnyű állást találni. A CCNA Security teljesen önálló kurzus.

Legtöbbeknek marad az önálló tanulás (“self study”), azaz a tananyagok beszerzése és otthoni elsajátítása. A saját tempódban haladhatsz, viszont csak interneten tudsz segítséget kérni, ha elakadtál. Milyen lehetőségeid vannak, ha ezt az utat választod (vagy csak erre van keret)?

 • Hivatalos CiscoPress kiadványok: az alábbi linken találod őket. CCNA és CCNP Routing & Switching vizsgákhoz van hivatalos könyv, illetve néhány egyéb vonalhoz is készült anyag (pl. CCNA Wireless, Security, Data Center, Cloud, Collaboration, Cyber Ops), de nem mindhez (pl. Service Provider), erről csináltam egy táblázatot lent. Ezek a könyvek adják a felkészülés alapját. Megveheted őket ebook vagy nyomtatott formában. Fontos, hogy mindig nézd meg az Updates fület és töltsd le az “errata”-t. Ez egy lista a könyvben előforduló hibákról. Fontos, hogy javítsd ki őket, különben jobb esetben nem érted majd miért van az a könyvben ami; rosszabb esetben nem jól tanulod meg az anyagot. Van ezekből a könyvekből Premium Edition változat is, amely gyakorló kérdéseket és egyéb hasznos dokumentációkat tartalmaz (nyomtatott könyv esetében ezt megkapod a könyvhöz tartozó CD-n).
 • SafariBooks: az IT-s Netflix. Rengeteg témában van könyv, video, és előfizetési díj ellenében mindegyikhez korlátlanul hozzáférsz. Az összes CiscoPress könyv fent van, meg még sok más is. Próbáld ki, van free trial lehetőség. Nem olcsó, a szerencséseknek van céges előfizetés, ami nagyon megéri a vállalatoknak, hiszen minden kolléga naprakészen tarthatja a tudását.
 • Livelessons: szintén a CiscoPress-en elérhető video anyagok. Ha van rá keret érdemes beruházni rá, sokat segít ha látod az oktatót konfigurálás/hiba elhárítás közben.
 • INE: bár leginkább a CCIE-ra készülők körében volt ismert, már elérhetőek CCNA/CCNP video anyagok és labor feladatok is.
 • Cisco Learning Network Store: hivatalos online Cisco kurzusok.
 • Cisco Learning Network: a Cisco hivatalos “fóruma”. Találsz ingyenes és fizetős anyagokat (CCNA-hoz pl. itt), de van fórum rész is, ahol kérdezhetsz (CCNA itt). Érdemes rendszeresen látogatnod, sokat lehet innen tanulni, a legegyszerűbb ha feliratkozol az RSS csatornára. Olyan vizsgákhoz amelyekhez nincs könyv innen lehet legtöbb anyagot összegyűjteni
 • Blogok: sok hálózatos blog van, ha rákeresel az interneten valamire amiben elakadtál, jönnek majd szembe sorban.
 • Labor: saját, bérelt, virtuális. Ezzel majd később foglalkozunk.

 

A vizsgákhoz elérhető OCG (Official Certification Guide) és FG (Foundation Guide)-ról itt találsz egy táblázatot (a Quick Reference kiadványokkal nem számoltam mert azok csak áttekintésnek jók). CCNP Security-nál egy vizsgához van könyv.

 

TrackCCENTCCNACCNPCCIE
CloudIgenNem
CollaborationIgenIgenNem
Data CenterIgenNemNem
DesignIgenIgenIgen
IndustrialNem
Routing & SwitchingIgenIgenIgenIgen
SecurityIgenCsak egyhezNem
Service ProviderNemNemNem
WirelessIgenNemIgen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 thoughts on “GYIK – Hogyan készüljek a CCNA/CCNP vizsgára?”