GYIK – Érdekel a hálózatok világa, bele akarok vágni, hol kezdjem?

Oké, szóval egy ideje gondolkozol azon, hogy elkezdesz tanulni a hálózatokról. Talán még csak most végeztél a sulival, és az első szakmádnak szánod, vagy már érettebb fejjel vágnál bele, mert unod az előző munkádat. Olvasgattál fórumokat, blogokat, de nem vagy benne biztos, hogy neked való. Tanácsra lenne szükséged, hogy indulj neki.

Először is: üdv a klubban! Mindannyian voltunk hasonló helyzetben. Én fősuli után PC-k javításával kezdtem, már akkoriban is érdekelt a hálózatok világa, többször el is kezdtem olvasni a CCNA anyagot (akkor még magyarul), de mindig feladtam (lehet hogy most ezen meglepődtél 🙂 ). OSI modell, TCP/IP, ARP, stb. Túl tömény és elméleti volt. Routereket és switcheket akartam konfigurálni, érezni akartam a vasat a kezeim közt, nem száraz dolgokat magolni. Lehet, hogy Te is voltál már hasonló helyzetben, többször megpróbáltad, de végül mindig abbahagytad. Ez nem baj, általában többször kezdünk neki valaminek, mire komolyra fordul a dolog, lehet ez sport, tanulás, stb.

Az első fontos kérdés, amit tisztázni kell, hogy mi a motivációd? Kinéztél egy junior pozíciót a neten? A magad szórakoztatására, hobbiból tanulnád? Kellene a meglévő szakterületed mellé (szerver, desktop, stb.) egy kis hálózatos ismeret?

Mielőtt belevágunk, tudnod kell, hogy kétféle IT szakember van (ezt minden bántás nélkül írom):

  1. aki folyamatosan képezni akarja magát, tartja a lépést az új technológiákkal, nagy a tudásszomja
  2. aki stagnál, nem nyitott az újdonságokra, nem vágyik kihívásokra, elvan a “meleg vízben”

Fontos tisztázni, hogy jó hálózatos (vagy bármilyen) szakember akkor lehetsz, ha az első kategóriába tartozol. Ha komolyan gondolod a dolgot, akkor nem napi 8 órát (a munkaidődben) foglalkozol majd ezzel, hanem a szabadidődben is – hiszen ez nemcsak a munkád, hanem a hobbid is. Ha erre az időre áldozatként tekintesz, ha csak jól akarsz keresni de nem akarod magad képezni, akkor gondold át a dolgot még egyszer, nem biztos, hogy ez neked való. Itt még csak arról beszélek, hogy eljuss egy komolyabb szintre (CCNP), messze nem a CCIE-ról. Tolerálni fogja a családod ezt az új életformát? Ezt is gondold át!

A következő fontos kritérium, amivel tele van az internet, a tv: nagyon jól lehet keresni az IT-val, és 30.000 szakember hiányzik az országból. Ez sem fekete-fehér: IT-s a PC szervizes és a programozó is. Az tény, hogy sok hálózatos szakembert fel tudna még szívni a piac, és a fizetések is az átlag felett vannak (felmérés: Mennyit keresel?). Fontos tényező az anyagi juttatás, de az igazán jó szakemberre igaz a mondás: “legyen a hobbid a munkád, és soha nem kell dolgoznod”.

Azt is tudnod kell, hogy ez egy stresszes szakma. Sokszor van ügyelet/készenlét, hiszen a legtöbb helyen 24/7-ben üzemel az IT. Igen, Karácsonykor és Újév napján is. Kemény SLA-k (Service Level Agreement) vannak, és bizony sokszor előfordul, hogy kell piros betűs ünnepeken dolgozni, mert ekkor van leállási ablak. Szeretem a lentihez hasonló képeket, ahol mosolygó úriemberek hófehér ingben és nyakkendőben dugják boldogan a kábelt a csilli-villi patyolat tiszta szerverteremben az eszközökbe, és a legkisebb stressz sem látszik rajtuk a közelgő határidő vagy a ketyegő SLA miatt. A valóságban viszont sokszor fogsz koszos kábeleket fogdosni, vagy éppen több éve üzemelő poros (és nehéz) eszközöket kiszerelni, vagy éppen csúszni-mászni a padlón vagy az alatt. Ahelyett, hogy odaugranál SSH-val, oda kell ugrani notebook-kal és konzol kábellel. És persze nincs nálad csavarhúzó, kiesett a kosaras anya a rackből, nem nyitja a kártya az ajtót, nincs rack kulcsod, stb. Sok szép dolog vár rád :). De rengeteget lehet belőle tanulni, érzed a vas “illatát”, és egyébként is: meg kell mászni a szamárlétrát!

 

 

Az IT nyelve az angol, ezért fontos, hogy legyen kb. középfokú nyelvtudásod. Ha elkezdesz olvasni egy hálózatos blogot vagy könyvet könnyen fel tudod majd mérni, hogy mennyit kell fejlődnöd ezen a téren.

Bár nem szükséges, de érdemes vizsgázni is, egyrészt könnyebb munkát találni, másrészt célt ad a tanuláshoz. Ez bizony pénzbe kerül, ahogy a könyvek, labor, stb. Gondold át tehát azt is, hogy akarsz -e pénzt fektetni ebbe?

Ha még mindig úgy gondolod, hogy szeretnél belevágni, akkor a következő kérdés, amit meg kell vizsgálni, hogy melyik gyártó termékeivel ismerkedj először? Azért írom hogy először, mert a legtöbb hálózat nem homogén, érteni kell mindenhez IS 🙂 . Legtöbben a Cisco-val kezdik hálózatos tanulmányukat, és ez szerintem a jó irány. Sok gyártó a Cisco konfigurációs parancsaihoz kísértetiesen hasonlóval dolgozik, ami nem véletlen: tudják, hogy a legtöbb ember Cisco CLI-n (Command Line, parancssor) nevelkedett, és minél inkább hasonlít erre az új eszközé, annál könnyebb a váltás.

A Cisco-nál három szint van: CCNA, CCNP és CCIE, ezek tudásban egymásra épülnek (még ha pl. a CCIE-hoz nem is kell CCNP vizsga, nem előfeltétel). Több szakirány van, nézd meg az alábbi ábrát (forrás):

 

 

Mindennek az alapja a Routing & Switching vonal. Lehet, hogy téged igazából a Wireless vagy a Security érdekel, de hallgass rám, kezdd az R&S-sel. Azt javaslom, vásárold meg az alábbi könyvet: CCENT/CCNA ICND1 100-105 Official Cert Guide. Vedd meg ebook formátumban (én ezt tenném, mert később is rengeteget fogsz gépen/Kindle-n/tableten olvasni, ideje elkezdeni megszokni), vagy ha szeretnéd lapozgatni akkor könyv formátumban. Ennyi pénzt szánj rá, mert máris van egy kis ösztönző erő, hiszen áll benne a zsé (megjegyzés: nem kapok jutalékot a vásárlás után a CiscoPress-től 🙂 ).

Az első része száraz lesz (ennél már csak a CCNA Wireless eleje elméletibb). De olvasd el A-Z az egész könyvet egyszer, és máris meglátod, érdekel -e még a dolog. Ha nem, akkor ennyi anyagi bukóval kiszállhatsz (és ha később újra elgondolkodsz rajta hogy nekiállsz, már nem kell pénzt költened – a vizsga verzió kb. 3 évente változik és jön új könyv, ezzel számolj.). Hiába “unalmas” az eleje, meg kell majd tanulnod. Az OSI modell mindennek az alapja, szinte mindig arra hivatkozunk (hiába létezik csak papíron, mert nem valósult meg).

Nem maradt más hátra, mint hogy sok sikert kívánjak a tanuláshoz!

Ha maradt kérdésed esetleg megjegyzésed, kérlek írj egy hozzászólást.