VUE Online Proctored Exam – teszt

Eddig nem tudtam erről, de van a VUE-nál olyan lehetőség, hogy online lehet vizsgázni – akár otthonról is.

Mikor regisztráltam a Juniper JNCIA Cloud vizsgára (beszámoló itt), akkor tűnt fel, hogy van egy olyan opció is, amit eddig nem láttam. Erről van szó:

 

 

Már csak kíváncsiságból is ki akartam próbálni, hogy működik ez. Ráadásul megspórolom az utazást, ami nem kevés idő és pénz.

A vizsga előtt érdemes lefuttatni a tesztet, amely a következőket ellenőrzi:

  • mikrofon
  • hangszóró
  • webcamera
  • le kell fotózni egy érvényes okmányt, hogy olvasható lesz -e a képen
  • internet sebesség
  • van -e olyan futó program, amely akadályozza a biztonságos vizsgázást, pl. Teamviewer

 

Ha ezek rendben vannak, akkor elindul a vizsga keretrendszere, ami ugyanaz a felület, amit a VUE központokból jól ismerünk. Ezek után nyugodtan lehet jelentkezni a vizsgára.

A vizsga előtt 15 perccel be kell lépni a VUE-n, és elindítani a vizsgát. Még ekkor is lehetőség van a fent leírt teszt lefuttatására, én ezt elvégeztem a biztonság kedvéért, de kár volt, mert a vizsga elindításakor is ellenőrzi ezeket.

Ha ez megvan, kell készíteni egy fotót magadról és a személyi igazolványodról a webkamera segítségével, megadni a telefonszámot, amin keresni fognak, és várni a hívást.

Engem nem mobilon hívtak, hanem az alkalmazáson keresztül. Ellenőrizték, hogy az asztalon nincs semmi oda nem illő, végig kellett mutatnom a kamerával a lakást teljesen (plafon, sarkok, falak, stb.). Miután ezt rendben találták, elindították nekem a vizsgát, ami ugyanaz a keretprogram, amit mindannyian jól ismerünk.

Mikor végeztem csak rányomtam az “End Exam” gombra, és szét is kapcsolt a rendszer.

Azt kell mondjam nagyon kényelmes megoldás ez a vizsgáztatás, sajnos Cisco vizsgákat kevés kivételtől eltekintve nem lehet így csinálni, de pl. Juniper JNCIA-kat igen: ha regisztráltál pl. a JNCIA Junos kurzusra és megvan a voucher, sok időt és pénzt spórolhatsz ezzel a módszerrel, így aztán tényleg SEMMI kiadást nem jelent megszerezni a papírt: a tananyag és vizsgakupon is ingyenes.