Így mentem át a CCNA Cyber Ops SECOPS vizsgán

Április 20-án délután átmentem a CCNA Cyber OPS második vizsgáján is, így megszerezve a minősítést.

Az első vizsgáról itt írtam részletesen.

A felkészüléshez csak és kizárólag a Scholarship által biztosított elearning anyagot használtam, amelyből saját jegyzetet készítettem (ez 130 oldalas lett). Tanultam tehát a SECFND felkészülés során elkövetett hibából, ahol többször el kellett olvasnom az egész anyagot, ami rengeteg időmbe került 🙂 .

Utána már csak saját jegyzetből tanultam, illetve a laborokat csináltam az elearning oldalon.

A felkészülés 31 órát vett igénybe, az összes ráfordított óraszám 102 lett.

 

 

A vizsga gyakorlatiasabb volt, mint a SECFND. 60-70 kérdés, 120 perc. A szükséges pontszám a szokásos (815-835 között). Az NDA megsértése nélkül a hangsúlyos fejezetek:

  • NIST
  • VERIS
  • Kill Chain Model
  • Diamond Model
  • Wireshark

Azt kell mondjam, hogy ezek a témák fedték le a kérdések nagy részét. Kb. 40 perc alatt végeztem, a pontszámom 900 fölött lett. Elégedett vagyok az eredménnyel.

Aki még nem ment el vizsgázni a Cohort5 csapatból, azok siessenek, mert 28-án lejár az elearning hozzáférés, és május 28-án a voucher is!

Köszönöm a Cisco-nak, hogy részt vehettem a Scholarship programban. Nagyon hasznos volt az elearning material, nagyon jók benne a laborok. Sok új dolgot tanultam.

A proktorok segítségét egyszer sem vettem igénybe, ezért arról nem tudok nyilatkozni.

Sajnos több jelentkezést nem fogadnak el, a program bezárult, aki most szeretne jelentkezni, az már sajnos nem tud.

Sok sikert kívánok a Cohort6 résztvevőinek, akik ha jól sejtem hamarosan kezdik a tanulást 🙂 .

 

És hogy nekem mi lesz a következő? Átkacsintok a “másik oldalra”. A Juniper is csinál open learning-et, benne vagyok a JNCIA-JunOS csoportban, ahol szintén adnak online ingyenes anyagokat és ajándék vouchert. A tananyagot már átrágtam, várok a kuponra, a vizsgát szeretném még májusban megcsinálni. Teljesen más világ, mint a Cisco, de ki kell kacsintani másfelé is, főleg ha ingyen van. Egyelőre idegen és furcsa nekem a Juniper CLI, de kétségtelen, hogy vannak benne tök jó ötletek és megoldások.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 thoughts on “Így mentem át a CCNA Cyber Ops SECOPS vizsgán”