Így mentem át a CCNA Cyber Ops SECFND vizsgán

Jóval később ugyan a tervezettnél, de csak eljutottam a CCNA Cyber Ops első vizsgájára.

Terveim szerint januárban párhuzamosan tanultam volna a CCIE Routing & Switching Written illetve a CCNA Cyber Ops SECFND vizsgákra. Elméletben remekül kitaláltam ezt, viszont a gyakorlatban sajnos nem működött. Mivel a Written-re készülés kitöltötte azt a hónapot, a február maradt a SECFND-re.

Mint arról már írtam tavaly, benne vagyok a CCNA Cyber Ops Scholarship programban (egész pontosan a Cohort 5-ben), amely tartalmazza a Cisco elearning anyagokat, vizsgakuponokat, illetve kapcsolattartási lehetőséget mentorokkal (ezt még sosem használtam ki). Mindkét vizsgára két voucher jár, azaz egyszer lehet bukni is. Ez leveszi az ember válláról a nyomást. A vizsga regisztráció pofon egyszerű, vue.com-on keresztül a szimpatikus vizsgaközpontba be kell jelentkezni, és megadni a kupon számát.

A vizsgára az elearning anyagból készültem, az Official Cert Guide-ba csak belelapoztam. Elég jól össze van rakva, a labok nagyon jók, és az anyag bőven mélyebbre megy, mint a vizsga szintje. Egy dolog van, ami nagyon nem tetszik benne, az pedig hogy nem lehet bele kommenteket írni, szövegrészeket kiemelni (ezeket a Safaribooks-ban imádom). Ezzel jól rá is fáztam, mert végigolvastam az anyagot, kitöltöttem a teszteket, de nem készítettem jegyzetet. Ezért mikor komolyan elkezdtem volna foglalkozni a tanulással rájöttem, hogy rághatom át még egyszer az egészet. Ekkor döntöttem úgy, hogy csinálok jegyzetet, de ez rengeteg időt elvett. De jól jöhet majd később is. 220 oldal jött össze végül.

Mivel a hétfő, csütörtök és péntek kiesett, ezért egy számomra új központba, az Alefbe mentem, mert ott kedden is volt időpont. Tekintettel arra, hogy erős havazást mondtak, nagyon időben, 7.45-kor elindultam Győrből a 10.30-as vizsgára, de csak sikerült elkésnem 🙂 . 11-re értem oda, mert az M1 úgy beállt, mint a nyugdíjas dereka, és városon belül is konvergáltunk a 20 km/h átlagsebességhez. Mindegy, odaértem gond nélkül, gyorsan lefutottuk a kötelező köröket, és indulhatott a vizsga.

60-70 kérdés, 120 perc nettó idő. Számomra óriási csalódás volt a vizsga tartalma és szövegezése. Eleve megszoktam, hogy képes feladatok vannak, itt ilyen nem nagyon volt. Másrészt a kérdések nyelvezetével is volt bajom, sokszor nem értettem, mit is akarnak pontosan. Volt, hogy tudtam hogy egy adott fogalom mit jelent, de olyan szövegkörnyezetbe helyezték, hogy nem értettem, mit kéne jelölni. Tény, hogy nem a szívem csücske ez a track (hasznos meg minden, de nem hoz lázba igazán), de sok vizsgát letoltam már és ez volt számomra a legrosszabb. Kb. a felénél úgy éreztem elment az egész, el is engedtem a dolgot, elolvastam a kérdéseket, kattintottam a szimpatikus választ, aztán felejtsük el egymást, ott a második kupon, majd jövök még egyszer. Pont ezért kb. fél óra alatt végeztem, és nagyon meglepődtem, mikor 889 pontom lett, azaz PASS. Na mondom ez kemény. Örültem, csak nem igazán értettem, hogy jött ki a matek. Ha adnak el kell fogadni, szóval nem firtatom a dolgot. A PASS az PASS.

A felkészülésre 78 óra égett el, ez jóval kevesebb lett volna, ha az elejétől csinálom a jegyzetet. A második résznél nem követem el újra ezt a hibát, sőt, már végeztem is vele, 130 oldalban megállt (a labokat még át kell néznem később). Jóval rövidebb az anyag, gyakorlatiasabb, de április 28-ig tart a kurzus, szóval szerintem nem lesz gond. Meglátjuk, mennyi időm lesz foglalkozni vele, elképzelhető, hogy már márciusban megpróbalom, de ha nem, akkor április közepén megyek, mert ha már arrafelé járok, átveszem a rajtcsomagot is a Vivicittára 🙂 .

Aki még nem vizsgázott le az első feléből az igyekezzen, mert meg fog csúszni az idővel és a SECOPS-ra nem marad elég.