Így mentem át a CCIE RS Written vizsgán

Kedden a Ciscolive!-n sikerült az újítás a Written vizsgával, így már 2021-01-20-ig érvényes a CCIE-m. Hurrá!

Mindent leírtam a stratégiáról ITT, az ütemtervről pedig ITT, így ezekre nem térnék ki ismét.

A felkészüléshez ezeket az anyagokat használtam:

  • CCIE Routing & Switching Official Certification Library
  • Nicholas Russo – Evolving Technologies Guide
  • Ciscolive! Online előadások
  • INE labor feladatok

A ráfordított idő végül 103 óra lett.

 

 

És akkor egy kitérő a kredites rendszerre.

A terv ugye az volt, hogy ha átmegyek a Written-en, akkor a Live!-n gyűjtök krediteket, plusz ott van a CCNA CyberOps-ra 60 kredit. Ha nem sikerül a Written, akkor valószínűleg maradok a kreditek felhasználásánál, azaz biztosra megyek. Nagyszerű terv volt, csak mint szerdán kiderült,

nem működik.

Egy apró dolog elkerülte a figyelmemet, mégpedig az, hogy

krediteket gyűjteni csak az újítási ablakban lehet.

Mint tudjuk, a CCNA/CCNP vizsgák három évig érvényesek, a CCIE két évig. A CCIE/CCDE vizsgáknál van még egy eltérés, mégpedig hogy a sikeres labor vizsgához mérik a két évet a legutolsó vizsga napja helyett, és újítani legkorábban a lejárat előtt két évvel lehet. Azaz tegyük fel az érvényesség 2021-01-20, és ha most csinálok egy Written-t, az nem újítja meg, mert az ablak 2019-01-20 és 2021-01-20 között van. Csak abban az időszakban lehet újítani. Ez azért van, mert ha félévente csinálnál egy Written-t, 3 sikeres vizsga után már 6 évig lenne érvényes a papír. Ezt nem lehet. Jól látszik ez az alábbi képen:

 

 

Ami nekem elkerülte a figyelmemet, hogy krediteket gyűjteni is csak az újítási ablakban lehet. Beszéltem a program menedzserrel Barcelonában a Cisco standnál, és ő világított rá erre az el nem hanyagolható apró feltételre 🙂 . És valóban le is van írva:

 

 

Szóval a lényeg, hogy nekem ezért a Live!-ért és az idei CCNA CyberOps kurzusokért nem jár kredit, mert az ablakom csak jövőre kezdődik 🙁 . Taktika lehetne, hogy az e-learning hozzáférések egy évesek, és megcsinálom a kurzust, de nem fejezem be az újítási ablak kezdetéig. De mivel a CCNA CyberOps hozzáférés április végéig él, ez sem működik. Szóval így jártam 🙂 .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One thought on “Így mentem át a CCIE RS Written vizsgán”