Ciscolive! 2018 Barcelona beszámoló

2018. január 29 – február 2. között rendezték meg Barcelonában az idei Ciscolive!-t, ennek a beszámolóját olvashatjátok most.

Hétfő

Reggel 6.05-kor indult a gépünk, azaz pár óra alvás után, reggel 2.30-kor startoltunk el Győrből. Szerencsére az úton nem volt semmi gond, a gép sem késett, így 8.45 körül már landoltunk is Barcelonában.

A terv az volt, hogy megvesszük a heti metrójegyet, és mivel a szállást csak 14.00-kor tudjuk elfoglalni, elmegyünk a Fira Barcelonába (a konferencia helyszíne), szétnézünk, felvesszük a táskát, ajándékokat, így azokat kedden már nem kell cipelni.

 

 

 

Így is tettünk. Gyorsan ment a regisztráció, megkaptuk a hátitáskát, aztán elmentünk a CCIE lounge-ba, ahol átvettük a CCIE ajándékot. A tavalyi igen gyengére sikerült, az idei szerintem tök jó, egy baseball sapka, illetve a szokásos kitűző.

.

 

 

 

 

A CCIE lounge-ban ki lehetett próbálni a CCIEVR-t (klikk), jópofa cucc, nem tudom, pontosan mik a tervek vele.

Mivel a World of Solutions hagyományosan csak kedden nyit (hétfőn még építik), ezért a Cisco standoknál töltöttük az időt. Az ebéd ezen a napon még rendben volt, korán érkeztünk, bőséges volt, nem volt óriási tömeg.

Két óra körül elmentünk a szállásra, lepakoltunk, és mivel délután nem volt a Live!-n program, csináltunk egy gyors városnézést. Összesen 19 km-t járkáltunk.

 

 

 

 

Este lementem futni, bár nagyon erős volt a faszalgási inger (faszalgás = adott feladat elbliccelése értelmetlen dolgokkal, pl. tanulás helyett filmezés), de erőt vettem magamon és nyomtam egy rövid 6 km-s távot.

Utána Meki, mert éhesek voltunk. Na ez érdekes volt. A hamburgerben van hús és egy szelet uborka, és ennyi. Se ketchup, se mustár, semmi. Adnak mellé, rakd bele magadnak, ha szeretnéd 🙂 .

 

 

Már az első nap feltűnt, hogy a spanyolok mennyire másként élnek. Nap közben nincs forgalom, este viszont tele vannak az utcák. Sétálnak, sportolnak, nem stresszelnek. Átmennek a piros lámpán, és úgy ránézésre tesznek mindenre. Furcsa volt ezt látni, mert nálunk mindenki rohan, stresszel, nincs ideje semmire, ők viszont pont fordítva csinálják. És nem biztos, hogy mi élünk jól.

Ami még feltűnt, az a totális függőség, amit az okostelefonok kialakítottak az embereknél. Itthon nem veszem ezt ennyire észre, de ott a metrón és úgy általában mindenhol MINDENKI a képernyőt bámulja, mint a zombik. Brutális.

 

Kedd

9.30-kor Keynote, ez az első program. Most nem mondták be, hány résztvevő van, ezt hiányoltam. Ahogy a jópofa animációs filmet is a megnyitó elejéről, ami Berlinben volt. Itt egyből belecsaptak a lecsóba. A téma, hogy 2050-ig mennyit változik a világ. Eltűnnek az okostelefonok, gondolatokkal irányítjuk majd a gépeket, és az AI okosabb lesz, mint az ember. Na mondom ez jó előadás lesz, tök izgalmas a téma, de kb. fél óra után éles váltás következett, és a DNA Center demózása kezdődött. Nem tudok elmenni amellett a tény mellett, hogy kb. ekkortájt elkezdtek az emberek felállni és kisétálni a teremből, a keynote végére kb. a résztvevők negyede lelépett. Nem tudom hogy a demózás miatt volt -e ez vagy más miatt, pénteken a NOC előadáson meg is kérdezték a mérnököket hogy a CMX segítségével nem nézték -e, ki merre ment 🙂 . Gondolom levonják ebből a következtetéseket.

Keynote után CCIE Written, erről írtam itt.

Utána ebéd, na ott kezdődtek a gondok. Úgy nézett ki hogy a szervezők nem készültek fel a rohamra, mert kb. 15 perc alatt az összes szendvics elfogyott, a meleg ételért pedig kígyózó sorokban álltak az emberek. Aztán szépen egyesével bezárták ezeket is, és sok embernek nem jutott ebéd. Volt is nagy felháborodás. A hét további részére szerencsére enyhült ez a probléma.

Az első előadás, amire beültem a “Effectively Understand and Leverage YANG with NETCONF and RESTCONF for Model Driven Programmability” volt. Szerettem volna elmélyedni ebben a témában a héten, mert a csapból is ez folyik, a Written-ben is benne volt már (Evolving Technologies), és jó volt képbe kerülni ezzel. Nem szerettem és nem is tudtam soha programozni, de a saját dolgomat könnyíteném meg, ha le tudnék kódolni egyszerű scripteket. Jó előadás volt, nem bullshit, tetszett.

Utána jött egy kis Wireless, Jerome Henry-től természetesen, a “Optimize your WLANs for Iphones (and welcome other mobile devices too)” előadással. Tavaly is írtam már róla, hogy a Cisco és az Apple nagyon szorosan együtt működik, és ennek sok előnye van. Az IOS11-ben rengeteg roaming és egyéb optimalizáció van, amit az átlag felhasználó észre sem vesz. A legújabb AireOS-ekben már azt is látjuk, hogy az iPhone milyen típusú, és milyen jelerősséggel látja az AP-kat, ezáltal sokkal könnyebb a hibák elhárítása.

A nap befejezéseként elmentünk vacsorázni olyan magyarokkal, akik szintén a Live!-ra jöttek, köztük két Cisco-s kollégával. Tudom, hogy olvassátok, nagyon jól éreztük magunkat, fantasztikus este volt, köszönjük! 😉

 

Szerda

Reggel 9-kor kezdődött a nap, az első előadás a “Overview of Packet Capturing Tools in Cisco Switches and Routers” volt. Sok funkciót már ismertem (built-in Wireshark, capture buffer, ethanalyzer), de azért voltak hasznos új infok is.

Ezután egy kicsit belenyúltam az IPv6 témába, “Enterprise IPv6 Deployment”, tök jó előadás volt. Volt egy csomó érdekesség a címek kiosztásáról, valamint rengeteg best practice, ami jól jöhet még.

Mivel 16.30-ig volt idő, ekkor néztük meg a World of Solutions-t, a Cisco standokat. Találkoztam a magyar Cisco-s kollégákkal, valamint Peter Palúch-kal. Aki nem ismerné, ő írta a CCIE OCG első kötetét Narbikkal közösen. Már volt vele két közös TAC case-m, brutális tudású emberről van szó. Örülök, hogy személyesen is sikerült vele összefutni. És persze néha egy kis relax is belefért azért 🙂 .

A nap utolsó előadása a “Top 10 issues in your Datacenter (N2K/5K/7K/9K)- From TAC” volt. Itt gyakorlatilag csak bugokról és nem várt hibákról volt szó, érdekes volt. Amit eddig nyugodt szívvel csináltam, már nem fogom 🙂 .

Ezután vissza a hotelbe, munka, majd kiszellőztettem a fejem 15 km futással.

 

Csütörtök

Reggel 9 óra, első előadás: “Troubleshooting BGP”. Ki ne szeretné így kezdeni a napot, nem igaz 🙂 ?

Következett a “Network Transformation and Essential Skills for Next Generation Network Engineers”, nekem ez nagyon tetszett. Az alapoktól, jól felépítve mutatta be azt, hogy miről is szól ez az SDN/programozás őrület, miért jó ez nekünk. Valamint adott egy mankót is, hogy milyen könyveket, milyen anyagokat érdemes átnézni. SDN, NFV, Python, Linux, soroljam még 🙂 ?

A nap utolsó előadása a “Highly Available Wide Area Network Design” volt, ezt picit megbántam, nem tetszett. Sokat tanultam abból, hogy az előadások címe nem feltétlenül tükrözi a tartalmat, ezért idén átnéztem a tavalyi fóliákat, és csak akkor jelentkeztem egy előadásra, ha a tavalyi anyag alapján láttam hozzáadott értéket. Itt csalódtam, de nem baj, ennyi belefért.

Az esti partit idén kihagytuk, helyette kimentünk inkább a Barcelona – Valencia meccsre, nagyon nagy élmény volt.

 

51.000 ember, szóval félig volt a stadion. Akadály nélkül ment a bejutás, és ami még meglepőbb, a kijutás. Nem volt tömeg, lökdösődés, tolakodás. Nem ezt szoktuk meg itthon.

 

Péntek

Reggeli első előadás a “Network Function Virtualization for Enterprise Networks”. Nagyon jó volt az előadó és a tartalom is, engem nagyon érdekel ez a vonal, csak ehhez (is) kis ország vagyunk szerintem. A lényeg hogy a hálózati eszközök virtuálisan futnak x86 szerveren (mint a VM-ek).

A nap zárása hagyományosan a NOC előadás, az emberek, akik felépítették a Live!-n a hálózatot, beavatnak minket a titkokba. Beszéljenek helyettem a képek.

 

Végszó

Sokan azt hiszik, egy év alatt nincs annyi újdonság, hogy megtöltsön tartalommal egy ilyen eseményt. Ez nem egészen így van. Nyilván vannak átfedések, hiszen mindenki máshol tart a karrierjében. Én is felírtam magamnak sok témát, amiben jó lenne picit elmerülni. Már csak az kéne hogy 48 órából álljon egy nap 🙂 .

  • Linux
  • CCNA Cloud
  • CCNA Data Center
  • SDN
  • RESTCONF/NETCONF/YANG/Python
  • NFV
  • Design (CCDE Written)
  • Angol (!!!)

 

Az idei kulcsszavak a DNA, ACI, intend-based networking, programozás voltak. Ezt hoztam el mint üzenetet, hogy érdemes velük foglalkozni.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.