Következő lépcső: CCNA CyberOps

Most, hogy véget ért a CCNP Wireless vonal (és a CCIE Wireless meg sem fordult a fejemben 🙂 ), ideje elgondolkodni, mi lesz a következő lépés. Tudjátok, nincs megállás, nem is lehet, mert kiesünk a ritmusból 🙂 . Most úgy hozta az élet, hogy nem kellett gondolkoznom rajta, milyen irányba menjek tovább (illetve picit kellett, mivel lassan aktuális lesz a CCIE újításom).

Miközben készültem a CCNP Wireless utolsó vizsgájára (WITSHOOT), belefutottam egy blog bejegyzésbe. Nagyon szeretem Rasika Nayanajith blogját (klikk), rengeteget segített a CCNA/CCNP Wireless felkészülésem során (ha érdekel a Wireless téma, olvasgasd, nagyon jó stílusban, érthetően írja le a dolgokat). Na szóval ahogy bújtam a 4-way handshake és hasonló témájú bejegyzéseket, belebotlottam egy CCNA CyberOps Scholarship cikkbe, amiben ő részt vett (a cikkért klikk). A Cisco 10 millió dolcsit költ egy programra, amelynek keretében 10.000 embert képeznek ki a CCNA CyberOps trackre 2018 augusztusáig. A jelentkezőknek a részvétel semmibe sem kerül. Mit is tartalmaz a program?

  • E-learning anyagok a CCNA CyberOps-hoz szükséges két vizsgához (self-paced digital learning)
  • Vizsgakuponok
  • Mentor, aki segít a felkészülésben

Ha jól láttam, az Official Certification Guide-k nincsenek benne a programban, de szerencsére azokhoz a céges Safaribooks fiókommal hozzáférek ingyen.

Forró téma most a cyber security. Aki ismer (vagy olvas 🙂 ), az tudja, hogy nem a szívem csücske ez a vonal. De mivel mindenhol hangsúlyos téma és technológia, tanulni kell ebbe az irányba is, hogy az ügyfelek számára a legjobb megoldást kínálhassuk (erről szólna a rendszerintegrátorok munkája). Úgy voltam vele, hogy jelentkezek, ha beválogatnak, akkor jó, ha nem, akkor azt is túl fogom élni, és készülök tovább a CCIE R/S írásbelire.

Figyelem! Még lehet jelentkezni! Ezen a linken tudsz feliratkozni a programra.

Szóval jelentkeztem, és el is feledkeztem a dologról. 1,5 hete kaptam egy emailt, amelyben jelzik, hogy bekerültem az első körbe, ha még mindig szeretnék részt venni a programban. Három kör van:

  1. Online kérdőív kitöltése (hány év tapasztalatod van, milyen papírjaid (minimum CCENT), esetleg NetAcadémiás CCNA kurzusra jártál -e, dolgozol -e állami szervnél, stb.
  2. Online teszt kitöltése, ha az első körös kérdőív alapján megfelelsz a programba. A teszten minimum 75%-ot kellett elérni, és csak egyszer lehet megpróbálni. A témák hálózat, Windows, Linux voltak. Nem volt nehéz, simán megcsinálható.
  3. Online kérdőív kitöltése, ha a teszt sikeres volt. Itt olyanokat kérdeztek, hogy melyik kurzusba szeretnél kerülni (a legközelebbi december 28-április 8 között lesz, az utána következő ha jól emlékszem áprilisban indul). Úgy döntöttünk (mivel több kolléga is jelentkezett és együtt tanulnánk rá), hogy belevágunk még idén, a következő kurzussal (december 28).

Szóval ez a következő irány, amibe belekóstolok. Már elkezdtem készülni a CCIE RS Writtenre, mikor az első emailt kaptam, de ez nem baj, mert (sajnos) sokat felejtettem az újítás óta eltelt két év alatt. Ezzel a programmal számomra viszont még egy fontos szempont képbe jött: a CCIE másik újítási módja a Written-en kívül, amiről itt írtam. Mivel a Scholarship tartalmazza a SECOPS és a SECFND digitális kurzusokat, ezekért a CE programban kapnék 30-30 kreditet (csak végig kell csinálni a kurzust, vizsgázni nem kell!), lenne máris 60 kreditem. Azaz kellene még 40 (100-zal lehet újítani). Ha kijutnék a CiscoLive!-ra, ott is tudnék krediteket gyűjteni (sajnos a 40 tuti nem jönne össze, mert ahhoz nem tudok elég előadásra beülni), de össze lehetne gereblyézni minimum 10-et, de lehet, hogy többet. Számoljunk 10 kredittel. Akkor még 30 kellene. Annyiért választhatnék még a fizetős Digital Learning anyagokból egy kurzust (pl. IoT 30 kreditért, vagy CCNA DC Network 24, vagy CCNA DC Storarage kurzus 30 kredit), és meglenne a 100. Erre jönne még a 300 dolláros adminisztrációs költség, és meg is van az újítás. Tehát egy kurzus ára és a 300 dollár költség állna szemben a CCIE Written 450 dollárjával. Mivel múltkor is elcsúsztam egyszer rajta, ezért a kredites újítás olcsóbbnak és kockázatmentesebbnek tűnik.

Tehát április végéig le kéne tenni mindkét vizsgát, ami biztosan nem lesz könnyű. Az elsőre érdemes lenne rápróbálni január végén, a másodikra meg április közepén. De majd meglátjuk, ha elkezdődik a kurzus. Ha nem állítunk célokat magunk elé, és nem tűzünk ki határidőket, akkor nem lesz eredmény. Mindig mondom: ha nem tűzöd ki a vizsga dátumát és/vagy fizeted be, tologatni fogod, és lehet, hogy sosem mész el.

Ha úgy gondolod, hogy Te is belevágnál a cyber security tanulásába, szerintem még nem késő jelentkezni. Lehet, hogy a december végi körbe már nem férsz be, de jövőre is indul még két csoport.