Kowika87 CCIE labor beszámolója

Az ITcafé Cisco vizsgák fórumon  összeállt egy masszív Ciscos törzsgárda. Közülük “kowika87” volt CCIE labor vizsgán néhány napja. Sajnos nem sikerült neki, de nem sok hiányzott a sikerhez. Mivel az olvasottsági statisztika alapján az ilyen témájú bejegyzések nagyon népszerűek, ezért hozzájárulást kértem tőle, hogy a fórumos hozzászólása picit átdolgozva megjelenhessen a blogon. Ezt olvashatjátok most.

Mindhárom résznél elértem a minimum pontot, de a lab összesítve nem sikerült (szerk.: a CCIEv5 labor vizsgán 3 rész van: troubleshooting, diag, config. Van egy minimum score, amit minden szekcióban el kell érni (hogy ez pontosan mennyi, senki nem tudja, mert a Cisco nem publikálja, kb. 70%). Ha ez a minimum pont nincs meg, kapásból nem sikerült a vizsga. Ha megvan a minimum pont, de nincs meg a szekció (kb. 80%), akkor van esély, hogy a többi szekcióból kipótoljuk a hiányzó pontokat. Tehát ha pl. TS-ből csak 75% van, de konfigból már 90%, akkor megvan a 80% átlagban. Van egy olyan kombináció, hogy mindhárom szekcióban megvan a minimum score, de nincs meg a pass score. Ez a hírhedt PASS-PASS-PASS-FAIL eredmény, ahogy sajnos ez esetben is. Ilyen esetben tényleg nem sok hiányzik a sikeres vizsgához. Még egy gondolat: CCIEv4-nél a TS és konfig [diag még nem volt] is külön-külön meg kellett hogy legyen). Sajnos nem kaptam semmi részletes infót, hogy hol mehetett el a dolog, de talán nem is kell, hiszen tudom. (szerk.: sikertelen CCIE labor vizsga után – hasonlóan a VUE-s vizsgákhoz – megkapja a vizsgázó, hogy melyik részben mennyi százalékot ért el. Kivétel a PASS-PASS-PASS-FAIL, ez esetben ezt nem publikálja a Cisco).
Összesítte valahol 70-80% között teljesíthettem, persze hivatalosan nem tudjuk, de ezek a pletykák keringenek az oktatócégek között és a Cisco Learning Network-n is.

 

TS

Nagy topológia, nehezen olvasható, mert eléggé nagy a felbontás, scrollozok le és még mindig van belőle, ugyanez jobbra. Megpróbáltam zoomolni de úgy meg a linkek meg a feliratok nem látszottak, szóval próbáltam csak a ticketre koncentrálni és nem megérteni az egész topológiát, végülis nem is kell, de jobb lett volna egy átfogó képet kapni. Az első ticketnél elvesztettem 5-8 percet, mert rossz eszközt néztem… Bazi könnyen el lehet nézni a dolgokat és szerintem erre rá is mennek. Ezek után alapvetően jól ment, 9 ticketet megcsináltam, ebből a két 4 pontosat. Amikor nem ment, átugrottam egy másikra és utána vissza. Egy nem ment, és itt döntést kellett hoznom, hogy abbahagyom most, 10 perccel a 2 óra előtt és ellenőrzök, vagy belenyúlok az extra fél órába (szerk.: van lehetőség arra, hogy a konfig szekció idejéből fél órát elhasználjon a vizsgázó a TS-re. Ez akkor jön jól, ha már tényleg csak pár percre lenne szükség a ticket megoldásához, vagy ha a vizsgázónak a TS kevésbé megy jól, mint a konfig, és ezért hoz egy ilyen stratégiai döntést). Átszámoltam gyorsan és úgy döntöttem, hogy elengedem azt az egyet és gyorsan ellenőriztem a maradék kilencet. Minden OK. “End section” 1 óra 59-nél.

 

Diag

Ezt csinálom egész nap. Valami hiba, pár output és találd ki, mi lehet. Egyáltalán nem nehéz, aránylag gyorsan ki lehet következtetni a dolgokat. Egyáltalán nem készültem rá, nagyon nem is lehet. INE Dave Smith azt mondja, hogy amíg a Diagot csináljuk a Cisco kicseréli a TS topológiát a konfigra. (Nincs elég kapacitás? :) ) 20 perc alatt meglett, nem lehet előbb befejezni. Itt tartottam mosdószünetet, ittam és ettem pár kocka 90%-os fekete csokit mint ‘szteroid’.

 

Konfig

Kisebb topológia, itt is bazi nagy felbontás. Itt egy óra volt még ebédig és a cél mindenképp a L2 befejezése. Átolvastam az egész feladatlistát, elképesztően hosszú. Lejegyzeteltem az összefüggéseket különböző feladatok között, ezt sokat gyakoroltam az INE full scale labokkal. Tudni kell mi mi utan jön. Nem lehet LDP-t konfigolni BGP után vagy először BGP-t és aztán MP-BGP-t, illetve lehet csak időbe kerül. Részekre kell bontani a labot és úgy dolgozni az eszközökön a végső célig. Végigolvasva az egész listát nem vettem észre olyat, amivel nem tudnék mit kezdeni, úgyhogy nekiálltam.
L2 – itt szembesültem az egyik nagy hiányosságommal. Kész topológia olvasás és ellenőrzés – nagyon sokat tököltem vele. Az összes FS lab (szerk: INE) szinte üres konfiggal indul, a CCIE lab nem. Többet nem írhatok, de ez nagyon idegesítő, minden sz*rt ellenőrizni és sok időbe kerül. Végülis a célt elértem és ebéd előtt pont meglett az L2.
Ebéd – Két választék volt: sült krumpli valami rántott izével meg tészta. Nem számítottam semmi extrára de ez nagyon gyenge felhozatal volt. Fél adag tésztát ettem, ittam egy üveg vizet, elmentem mosdóba és már mentünk is vissza.

L3, VPN – Bazi sok feladat és minden összefügg mindennel, ha rosszul kezded az elején és elnézel valamit nagyon sokat kell rollbackelni. Egy ilyenbe futottam bele, 5 perc alatt megoldottam. Próbáltam követni a stratégiát, hogy előre felkonfigolni mindent, ami az adott eszközt érinti annak ellenére, hogy tudtam, még nem tudom ellenőrizni. Sok olyan kérés van amit csak akkor tudsz ellenőrizni amikor már kész a lab. Egy feladat elvett egy kis időt de végül kisakkoztam. IPv6, multicast, DMVPN, rendben volt.

Services, Security – Alapvetően nem nehéz, de itt volt egy kérés ami nagyon sokmindent érintett és nem tudtam megoldani. És itt volt a kritikus pont szerintem. Nem mertem elengedni ezt a feladatot, mert úgy éreztem ha ez nem megy, semmi nem megy és bukom az egészet. Ez így lehet értelmetlenül hangzik de nem írhatom le hogy pontosan mi volt. Itt elment majdnem fél óra – nem ment. 20 percem volt még ez vajmi kevés végigmenni még egyszer mindenen, így maradtak a lényeges pontok, vagyis azok, amiket a Cisco kér – ahogy mondják: Golden moment. Minden megy, kivétel az az egy. Még egyszer ránézek, semmi. Nagyon-nagyon mérges voltam magamra mert ez nem egy nehéz topik. A proktor már szólt, hogy mentsük a konfigokat, mert 5 percünk van. Mentettem mindent – és vége.

Kijöttem és csak azon az egy kis feladaton gondolkodtam és megmondom őszintén még mindig nem tudom miért nem ment :D. Valószínű valahol máshol csúszott el valami.
Nem volt időm átszámolni a pontokat, hogy mennyi van összesen meg, illetve mennyi maradt ki de két feladat kivételével elvileg minden oké volt. Osztottam-szoroztam és azt mondtam magamban hogy még lehet de ha elírtam valamit (router-id vagy priority, akármi) hiába működik, nem kapok rá pontot. És szerintem itt van az ok, amiért nem sikerült. Ha elengedem azt az egyet akkor lett volna időm átnézni mindent és megtalálom a kis hibáimat. Biztos, hogy volt, mert a FS laboknál is mindig (!) van/volt.

Beszéltem a feleségemmel, mondtam, hogy meglehet de ha nagyon a szívem mélyére nézek akkor tudom, hogy nincs, mert nem tudtam átellenőrizni és ez innentől lutri, és a CCIE-n nincs szerencse… És tényleg nincs.

Pár gondolat a felkészülésről. Sokak tanácsát megfogadva, köztük Fecó (szerk.: én 🙂 ), én is trackeltem minden egyes órát amit felkészüléssel töltöttem, íme a végső szám(ok):

INE ATC-t választottam (saját költségen) reménykedve, hogy megkapom a cégemtől a a bootcampet. Ez volt a deal, végül megkaptam a vizsgadíjat, de a kiutazás, szállás már saját költségen ment… Mindegy, ez egy más téma.

Ami nagyon kritikus és ez sajnos csak az utolsó 2 hónapban jött elő az a LAB, amit használsz. IOU/IOL tele van bugokkal és ez leginkább csak akkor derül ki amikor full összefüggő labokat csinálsz. És baromi idegesítő amikor nem megy és beirod google-be, pl “auto-rp iou/iol” és kiderül hogy ez egy bug. A neten nincs hivatalos verzió.

Én nem használtam VIRL-t de megnéztem a INE graded practice lab sorozatot és ott még Brian McGahan is belefut vIOS L2 bugokba… Szóval ez sem bíztató. Nekem a megoldás mint utolsó zászlóshajó az INE rack rental volt, és a CSR1000v. Ezzel ezek a hibák eltűntek, de megint csak pénzbe kerül. Hogy ezt összerakd magadnak kell min 64G RAM 20 eszközhöz és javasolt ESX-n futtatni.

Összegezve egy kiváló tapasztalat, challenge. A vizsga megcsinálható, de nagyon ott kell lenni. Végig nyomtam, nem álltam meg gondolkodni hosszú percekre, írtam notepad-be és álltak is szépen össze a konfigok. Szerintem kicsin múlott. Hogy a ráfordított idő kevés/sok? Ez teljesen egyénfüggő, ugyan a javasolt 1000-1500 órát nem értem el, de nem gondolom, hogy a ráfordított idő mennyisége feltétlen segít azokon az emberi tényezőkön, amin múlik egy ilyen vizsga.

Folytatás? Persze, sosem fogom feladni. Most kell hosszabb pihi, nagyon kifáradtam és kicsit ki kell kapcsolni. Konkrét terv nincs, de még idén vissza akarok menni. Már láttam a fenevadat, már csak le kell győzni. :)


Nagyon sok sikert kívánunk a következő vizsgához! Ez egy nagyon szép próbálkozás volt (nekem az első óriási bukó volt), legközelebb sikerülni fog 😉 .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One thought on “Kowika87 CCIE labor beszámolója”