Új CCIE/CCDE újítási lehetőség

Június 6-án a Cisco nagy változást jelentett be az Expert szintű vizsgák (CCIE/CCDE) újítása kapcsán.

Mindenki, aki CCIE/CCDE papírral rendelkezik, ismeri az újítással járó nyűgöt. Kétévente el kell menni egy központba és végigkattogtatni egy Written vizsgát. Ilyenkor két opció van:

  • “safe bet”: ugyanabból a trackből megyünk el vizsgázni, mint amiből papírunk van. Ilyenkor kétévente újratanuljuk ugyanazokat a témákat. Nem mindig safe bet, ugyanis sok esetben nem sikerül elsőre átmenni. Legendák keringenek a DC, Wireless vizsgákról, hogyott  milyen agyament kérdéseket tesznek fel.
  • Ha valami újat akarunk tanulni, akkor egy másik trackből megyünk.

Hiába tanul nap mint nap az ember, a kétéves ciklusban mindig kell egy Written-t csinálni. Az is lehet, hogy már régen nem az adott szakterületen dolgozik valaki, de muszáj újítania. Mióta megcsináltam a CCIE-t, azóta letettem a CCDP, CCNA Wireless, CCNA Security vizsgákat, és a CCNP Wireless felét. És kizökkenek a lendületből, mert jövőre megint újítanom kell a CCIE-t.

Régóta panaszkodtak az emberek erre a Cisco-nál, és úgy néz ki, engedtek a nyomásnak, és kitaláltak egy újfajta módszert.

Elindítottak egy programot (Continuing Education), ahol kreditek gyűjtésével kiváltható a Written vizsga. Ha megvan a 100 kredited, máris újítottál. Hurrá!

 

Hogy lehet krediteket szerezni?

  • CiscoLive! előadások: végre figyelembe veszi a Cisco, hogy ha sok pénzt beletol valaki a CiscoLive!-ba, ott beül előadásokra, akkor ezzel is komoly erőfeszítéseket tesz a tudása frissítésére. Ezekért az előadásokért mostantól kreditek járnak. Újítási ciklusonként a 100 kreditből maximum 70 gyűjthető ilyen módon.
  • E-learning anyagok: a Learning@Cisco-tól vásárolható e-learning anyagokért is kredit jár (pontosabban ha a végén sikeresen átmegyünk az online teszten).
  • Képzések: Cisco által jóváhagyott oktatóközpontokban történő képzésekért is jár kredit.
  • Tananyagok fejlesztésével is szerezhető pár kredit.

 

Ez tök jó, de hol a bökkenő?

Nézzük az én példámat. Tök jó lenne a WISECURE és WITSHOOT anyag a tanuláshoz, és ezért kapnék is krediteket.

  • WISECURE: 40 kredit.
  • WITSHOOT: 30 kredit.

Azaz ezzel a két e-learning kurzussal szereznék 70 kreditet. De mivel a képzések darabja 750$, máris 1500 dolcsit elköltöttem. És még kell 30 kredit. Vagy elmegyek a CiscoLive!-ra, és ott összegereblyézem, vagy veszek még valami anyagot szintén 500-750$ körül. Azaz alsó hangon 2000 USD-nél járok, hogy meglegyen a 100 kreditem. És még nincs vége: ha megvan a kredited, van még 300 dolláros “adminisztrációs költséget”. Tehát a végén olyan 2500 dollár körül jövök ki, ellentétben a Written 450 dolcsis árával.

Nagyon jó az ötlet, de lássuk be, ebben a formában csak a nagy cégeknél játszik a módszer, ahol rendelkezésre áll ilyen mértékű tanulmányi keretösszeg. A többieknek marad a kínlódás a Written vizsgával. És a slussz poén: ha már van kredited (de nincs meg a 100), és időközben újítasz egy Written-nel, az addig összegyűjtött kreditjeid elvesznek…

Ne legyünk naívak, ez is a pénzről szól. Menj el CiscoLive!-ra, vegyél online anyagokat a Ciscotól, tömd az oktató központok zsebét.

Ismétlem, az ötlet nagyon jó. De sajnos nagyon drága.

Ezért attól tartok, a legtöbb CCIE-nak marad a Written…