A CCDE “botrány”

Elég hangosak a Cisco közeli blogok a CCDE botránytól. Mi is történt pontosan?

Május 4-én a Cisco mindenkinek, aki jelentkezett a májusi időpontra (CCDE practical csak néhány alkalommal van egy évben – általában 3 havonta -, a nagyobb VUE központokban szervezik meg), küldött egy emailt, hogy a vizsgát lefújják. Mindezt egy héttel a vizsga előtt. Bővebb magyarázatot nem fűztek a dologhoz, csak hogy “Due to irregularities found on the delivery of the CCDE”.

 

De mi történt pontosan?

Később kiderült, hogy februárban az átlagnál jóval többen mentek át. Eddig 8 év alatt kb. 400 embernek sikerült a CCDE. Átlagosan ha jól tudom 3-4 ember megy át egy alkalommal, most 30 emberről szólnak a pletykák. Ez szemet szúrt a Cisconak is.

Nem hivatalosan elterjedt a hír, hogy egy dump cég ki tudta hozni a kérdéseket a novemberi vizsgáról, bootcampeket (pontosabban dumpcampeket) tartottak belőle, és ezért sikerült ennyi embernek átmenni.

Ez a Cisco tudomására jutott, és mivel már nem tudtak új kérdéseket írni ilyen rövid idő alatt, lefújták a vizsgát. Fontos tudni, hogy a CCDE összefüggő kérdésekből áll, ellentétben a legtöbb Cisco vizsgával, ahol minden topikból jönnek feladatok. Azaz ha az elején választasz egy opciót, azon a vonalon jön a következő kérdés. Olyan, mint egy kalandjáték – ha “A” kapun mész be, lapozz a 100. oldalra, stb.

A legszebb az egészben, hogy ez a kamu cég kitette a sikersztorikat a honlapjára, és azoknak az embereknek a Cisco visszavonta a CCDE papírját.

Még szebb, hogy próbálták a legális bootcampeket tartó Orhan Ergunt is belekeverni, hogy ő ellenőrizte nekik a válaszokat, és hogy részt vett a csalásban. Orhan évek óta tanít CCDE-ket, és teljesen legális feladatokat használ.

Orhan több tanulója is áldozatul esett a retorziónak, az ő papírjukat is elvette a Cisco arra hivatkozva, hogy részt vettek a dumpcamp-en. Érdekes felvetés persze, hogy ezt hogy tudják bizonyítani – az, hogy cégek kiraknak neveket és CCDE számokat a honlapjukra mint sikersztorit, semmit nem bizonyít. Bárki aki megosztja a twitteren vagy akárhol ezeket az adatokat magáról, “csőbe húzható”.

 

Mi lesz most?

Ez egy jó kérdés. A következő practical vizsga augusztusban lesz, és megy a verseny a helyekért, hiszen a májusi és augusztusi vizsgára készülők is jelentkeznek rá. Remélhetőleg azt már nem fújják le 🙂 . A Cisco visszaadta a vizsga árát mindenkinek, de a többi kárt (repülőjegy, szállás, stb.) nem téríti meg (ez így van egyébként CCIE-nál is, azaz ha mondjuk áramszünet van és félbeszakad a vizsga, csak a vizsga árát adják vissza, a többi költséget nem). Ez gáz, mert egy héttel az időpont előtt fújták le, de ez van. A pakliban sajnos ez mindig benne van.

 

Vélemény?

A CCDE tudomásom szerint az egyetlen vizsga, amiről eddig semmi anyag nem került ki a netre. Minden máshoz hoztak ki ezt-azt. Ez egy külön üzletág, cégek élnek abból, hogy próbálják kilopni a kérdéseket, és ezeket eladni a neten. Rabló-pandúr harc megy a Cisco és a dump cégek között, de mivel az igény megvan a Cisco vizsgákra a piacon, ezért arra is lesz kereslet, hogy – akár csalással is – megszerezzék emberek ezeket a vizsgákat. Persze 1-2 interjú kérdéssel kiderül, hogy ki az aki bemagolta a feladatsort, és ki az aki érti is. Ezt el kell fogadni sajnos.

Nekem tetszik, hogy a Cisco bevállalta ezt a lépést, mert védi a CCDE értékét. Ahogy olvasom a blogokat, a legtöbb vizsgázó örül a lépésnek (pedig marha idegesítő lehet egy héttel az időpont előtt egy ilyen hírt kapni), mert nem akarják, hogy “papír” CCDE-nek csúfolják őket. Papír CCDE-k eddig nem voltak. Most lettek, de el is vették a papírt tőlük. Sok “papír” CCNP/CCNA van a piacon, CCIE is akad sajnos. Remélhetőleg ez irányban is lép a Cisco, és védi ezeknek is az értékét, ahogy a CCDE-nél tette.

 

Még egy pletyka

Állítólag júniusban bejelentés lesz a CCIE újítással kapcsolatban. Itt is megy a pletykálás, hogy a Written helyett milyen más módon lehetne ezt megoldani. Nekem a legszimpatikusabb a “learning credit” ötlet. Lenne egy e-learning portál, ahol (akár pénzért, mert az nyilván kell a Cisco-nak ezután is) lennének fent anyagok, amelyeknek az elolvasásával/megnézésével krediteket lehetne gyűjteni. Bizonyos számú kreditet össze kellene gyűjteni, és akkor megvan az újítás. Nekem ez nagyon tetszene, mert ha pl. más track anyagáért is járna pont (esetemben mondjuk Wireless, Data Center, stb.), amikkel épp dolgozol, nem kellene még mellé tanulni egy Written-t, hanem azzal is meg lehetne oldani az újítást. Meglátjuk, ebből mi lesz, ha lesz egyáltalán bármi változás…

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.