Cisco IoT újdonságok

Friss, ropogós IoT hírek a Cisco háza tájáról, ismét a #CiscoChampion program keretében.

 

A Cisco már régóta megpróbál betörni az ipari (manufacturing) hálózatok piacára, ehhez a RockWell céggel lépett frigyre. Ezek a termékek speciális chassis-ban (bírják a magas hőmérsékletet, sokszor nincs bennük venti, DYN sínre rögzíthetőek, DC táposak, stb.) vannak, és egy külön termék portfóliót alkotnak (ilyenek pl. az IE switchek, amelyeken ugyan IOS fut, de nem úgy néznek ki, ahogy mi azt megszokhattuk. Mivel ipari felhasználásra szánják őket, nem rackelhetőek (van persze kivétel), hanem DYN sínre rögzíthetőek – az ipari termelésben ez az elterjedt rögzítési megoldás). Hogy el tudjátok képzelni, itt egy kép az IE switch családról, jobb oldalon a “kocka” switchek:

 

 

A switcheken kívül létezik tűzfal (ISA3000), ez gyakorlatilag egy ASA ipari dobozban, Wireless AP, IP kamera, router, stb.

A legtöbb terméknél nem csak a burkolat más, hanem a belső is: kezelik a Profinetet, az EtherNet/IP-t, stb.

Nagy lehetőségek vannak ebben a piacban, nem kétség.

 

 

Jelenleg eléggé elkülönül az OT (Operation Technology) és az IT. Az IT csapat nem látja, mi van az adott access switch portja mögött, mert azt egy teljesen külön mérnök csapat, az ipari hálózatos team kezeli. Az ő asztaluk pl. a ProfiNet, és sok esetben egy Industrial swithet kötnek az IT access switch portra, ami már Ethernet alapú, és így megy ki minden kommunikáció. Azaz az IT szemében ez csak egy végpont, de valójában a switchport mögött egy komplex infrastruktúra üzemel. Az OT-nak sokszor saját Data Centere is van.

 

 

A Cisco ezt szeretné megváltoztatni, és benyomni a saját termékeit az OT világba is. Ez teljesen érthető lépés, és sok előnnyel is jár (lásd előző kép). Egy hálózatot lehet kiépíteni, így adatokat lehetne nyerni onnan, amiről eddig nem is tudtunk.

 

 

Nyilván a rendszer bevezetéséhez az OT és IT közös együttműködése kell. Fontos azt is kiemelni, hogy az ipari hálózatoknak teljesen más a karakterisztikája, mint az IT-nak. Itt valóban real time forgalom megy, nem nagyon lehet késleltetés, csomagvesztés. Sokáig ezért is nem tudott az Ethernet betörni ide, mert még a half duplex időszakban nem volt rá alkalmas (a jó öreg CSMA/CD ugyebár). Napjainkban viszont abszolút megérett az Ethernet ilyen felhasználásra is, így hát megpróbál betörni ismét erre a piacra.

 

Ennyi bevezető után nézzük hát, mit mutatott be most a Cisco.

 


Három fő bejelentés volt:

  • Time Sensitive Networking
  • Connected Asset Manager
  • Industrial  Network Director


TSN

Real time forgalomkezelés. 18 gyártó együttműködése.

 


Connected Asset Manager for IoT Intelligence

 

 

 

 

 

 


Cisco Industrial Network Director

Az OT világ Prime-ja 🙂 .

 

 

 

 


És végül a következő képen láthatjuk, mit sikerült elérni eddig.