Ciscolive! 2017 Berlin – Your Time is Now

Véget ért Berlinben a Ciscolive!, következzen hát a beszámoló a kint töltött pár napról.

Mivel a helyszín (Messe Berlin) és a szálloda (Ibis) ugyanaz volt, mint 2016-ban, ezekről nem írnék bővebben, mert tavaly megtettem. Hétfőn dél körül indultunk, szerencsésen megérkeztünk, nem volt baleset, jó időt mentünk. Este elfoglaltuk a szobát, aztán alvás 🙂 .


Kedd

Gyors reggeli, S-Bahn vonatjegy vásárlás és 10 perc vonatozás után megérkeztünk a Messe Berlinbe. Szépen feldíszítették az épületet, vadiúj design és színvilág (én azt hittem, megpróbálják újrahasznosítani a tavalyi dekorációt, de nem így volt 🙂 ). Gyors regisztráció után megkaptuk a “badge”-t és a táskát (idén sokkal jobban nézett ki, mint tavaly).

 

Sok nézelődésre nem volt idő, mert következett is a megnyitó.

Ezek az előadások/programok voltak betervezve:

 

09:30 – 10:45 Opening Keynote – CityCube Level 2, Keynote Session

11:15 – 12:30 WIDESIGN vizsga

14:15 – 16:15 Design and Deployment of Enterprise WLANs

16:30 – 18:00 World of Solution bejárás

18:15 – 19:30 World of Solutions Welcome Reception

 

A Keynote elérhető már a youtube-n (link), ha van rá 1 órád, szerintem nézd meg. Nagy show volt megint. A témája nagyjából a Security, az IoT, a Collaboration (A “Cisco iPhone pillanata”, a Spark), a DNA, a két gombnyomásos hálózatépítés [na persze…]) volt. 6.000 ember volt ott a keynote-n, a teljes eseményen pedig több mint 12.000 résztvevő volt. Nyomtam ezerrel a Twittert, ki is kerültem a nagy kijelzőre :).

Rögtön ahogy véget ért a megnyitó, rohantam a Testing Center-be a WIDESIGN vizsgára. 60 kérdés, 83%-os küszöbbel. Meglett 🙂 . Végre egy teszt, ami tetszett. NDA megsértése nélkül: nem arra voltak kíváncsiak, hogy hány bit van egy adott header-ben, hanem milyen AP-kat használnál különböző helyszíneken, mi okozhatja a gyenge kapcsolatot egy adott szituációban, stb. Jó volt.

12.30 felé végeztem, elmentünk kajálni.

Utána elmentünk a CCIE Lounge-ba felvenni az ajándékot. Idén nagyon gyengére sikeredett. Ennyit tudott kipréselni magából a Cisco:

Na a poén ebben az, hogy szerintem egy pár öntapadós matrica, egy 200 Ft-os elemlámpa, egy kulcstartó meg egy webkamera-kitakaró elég bóvli. A csomag értéke kb. 500 Ft. A másik poén, hogy a kitűző már elfogyott. Érted, ELFOGYOTT. Szóval azt mi már nem is kaptunk. Ezt szóvá is tettem nekik twitteren, sajnálják stb., de nyilván nem tudtak adni.

Na de nézzük az első előadást, Design and Deployment of Enterprise WLANs.

Jó előadás volt.

Főbb érdekességek:

 • Jön a plug and play AP telepítés, hasonlóan a Merakihoz, akár a cloud-ból be tudod regisztrálni a WLC-re az Access Pointot, ha addig nem ismeri meg a controller IP-jét DHCP, DNS, egyéb módszerrel:

 

 • Óriási Apple – Cisco együttműködés a Wirelessben: QoS, roaming, stb.
 • A képen a görbe alatti termékek nagy része EoS-be kerül belátható időn belül (vagy már azok is), és a felül láthatóak lesznek helyettük. Igen, az 5508 is EoS lassan.

 

 

 • Bemutattak egy új controllert, a 3504-t. Komoly kis cucc: 1U magas, de fél U széles: egymás mellé tudsz tenni kettőt, és az RP porton keresztül lehet SSO-t csinálni (a képen is ez van, tehát két controllert látsz). Óriási.

 

 • Itt a Cisco 3800 széria AP. A legdurvább benne, hogy dual 5 GHz-es, de az egyik antennáját vissza tudod dobni 2.4GHz-re vagy monitor módba. Egy speciális csatin keresztül kapcsolhatsz hozzá külső antennát, bluetooth kártyát, videokamerát, stb.

 

 

Ezután elkezdtem bejárni a World of Solution 3 csarnokát (tavaly csak kettő volt!), ahol a kiállítók termékeit/megoldásait tekinthettük meg. Tavalyhoz képest erre több időt akartam szánni, és ez sikerült is.

18.00-kor egy rövid sörözés és pár snack után véget ért a nap a Messe Berlinben.

 

 


Szerda

Szerdán már több előadás volt, és részt vehettem a Cisco Champion programon is.

Ezek az előadások/programok voltak betervezve:

 

09:00 – 11:00 CCNA Wireless, master the 802.11 protocols!
11:30 – 13:00 Connected Industry Architectures and Technologies
13:15 – 14:15 Getting Started on an IoT Journey
14:30 – 16:30 World of Solution bejárás
15:30 – 18:00 CISCO CHAMPIONS – Meet in Champions Lounge: 522 in Meeting Village (2’1)
18:15 – 19:00 World of Solutions Cocktail Reception – World of Solutions

 

Bár tavaly már megcsináltam a CCNA Wireless-t, Jerome Henry-t meg akartam hallgatni élőben, ezért beültem a CCNA Wireless, master the 802.11 protocols! előadásra. Izgalmas volt, és sok új dolgot is tanultam. Jó sztorikat mesélt, tetszett.

Mivel nagyon megy az IoT téma, ezért idén erre is rámentem. Ezért választottam a “Connected Industry Architectures and Technologies” előadást. Ez igazából nem az IoT-ről, hanem a manufacturing IT-ról szólt. Többet megtudtam az EtherNet/IP-ről (IP = Industrial Protocol, nem Internet Protocol 🙂 ), Profinetről, Modbusról. Áttekintésnek nagyon jó volt, de egy IT világból érkezett ember soha nem fog ilyen előadásokból érteni a másik oldalhoz (OT: Operational Technology), ezt ki is jelentették. Megismerhettük a Cisco termékeit és ipari protokolljait, de ez igazából egy áttekintő előadás volt.

Utána következett a “Getting Started on an IoT Journey“, amelyről bátran kijelenthetem, hogy a legrosszabb session volt, amire beültem. Az előadás tartalmi ismertetőjét idézném: “Sometimes the hype around billions of inter-connected IoT devices, robots, homes, cities and factories can sound overwhelming. It’s time to talk past the hype and laser focus on how to get started on your company’s own IoT journey”. Na ehhez képest egy nem laser focus, hanem egy hatalmas manager bullshit volt. 20 perc után kijöttem.

Átmentünk hát ismét a WoS (World of Solutions)-ba, beszélgettünk Ciscos emberekkel, kiállítókkal, leginkább IoT témákban. Megtaláltam a Cisco Store-t is, ahol remek ajándékokat lehetett (volna) venni. Pulcsi 50€, legófigura 20€, stb. Nem vettem semmit 🙂 .

15.30-kor lementem az 522-es szobába, a Cisco Champion Meetingre. Megkaptam a pólómat, kitűzőmet, íme:

 

A póló anyaga kiváló. És a találkozó is az volt. Megismerkedtem új emberekkel, nagyon oldott volt a hangulat. Aztán bevittek minket egy olyan helyre, ahol a Cisco elkövetkező pár hónapban és évben bemutatásra kerülő termékeit/technológiáit mutatták meg nekünk, amelyeket még nagyban tesztelnek. Titoktartás köt, semmit nem mondhatok, fotót nem csinálhattam, de nagyon izgalmas volt. Jó dolgok jönnek, csak ennyit árulhatok el 🙂 .

18.15-től szintén pár sör, és bezárt a bazár.


Csütörtök

Az utolsó előtti nap… Lehet, hogy furcsának tűnik, de elég fárasztó ám a Ciscolive!, persze jó értelemben. Rengeteg inger és új ismeret éri az embert, ami sok energiát kivesz. Többek szerint egy hétnél többet túl sem lehetne ebben a tempóban élni. Van ebben valami… 🙂

Ezek az előadások/programok voltak betervezve:

 

09:00 – 11:00 Advanced Troubleshooting of Wireless LAN
11:30 – 13:00 Best practices to deploy high-availability in Wireless LAN Architectures
14:30 – 16:00 Industrial Security: IT vs OT deployment practices
16:00 – 17:00 World of Solution bejárás
16:15 – 20:15 Front Row Seats for Closing Keynote Meet at Champion Lounge
18:30 – 23:00 Customer Appreciation Event

 

Elsőként az “Advanced Troubleshooting of Wireless LAN” c. előadásra ültem be. Nagyon jó volt. Többet megtudtunk a TAC működéséről (1.4 millió ticketük van évente), picit belemásztunk a release-kbe, stb. Rengeteg AP és WLC oldali debug parancsot láttunk. Tetszett.

Következett a “Best practices to deploy high-availability in Wireless LAN Architectures“. Na ez annyi volt, hogy az előadó felolvasta a fóliákat. Tavaly megfigyeltem, hogy nagyon sok indiai előadó van. És ők (tisztelet a kivételnek) semmi mást nem csinálnak, csak felolvassák a diákat. Az amerikaiak nem ezt teszik, sztorizgatnak, poénkodnak, mesélnek. Gondolom azért lehet ez a szitu, mert az indiaiaknak nem ez az anyanyelvük. Ha megyek még Ciscolive!-ra valaha, akkor kerülni fogom az indiai előadókat.

Egy kis IoT Security-val zártuk a napot, “Industrial Security: IT vs OT deployment practices“. Ahhoz képest, hogy a felvezetésben arról volt szó, hogy itt majd jól betekintünk az OT (Operational Technology) világba, sajnos nem történt meg a nagy áttörés. Nem volt rossz előadás, de nem erre számítottam.

16.00-tól még tettem egy utolsó tiszteletkört a World of Solutions csarnokokban, mert 17.00-kor bezárták (sajnos).

Utána következett a záró keynote, amiben a repülésről, űrutazásról volt szó. Nyugi, nem jelentették be, hogy a Cisco repülőgépeket is gyártani fog 🙂 . Cisco Champion-ként első sorból nézhettem volna az előadást, de nem éltem a lehetőséggel.

18.30-tól kezdődött a “Customer Appreciation Event” (CAE), ami gyakorlatilag a záróbuli. A Messe Berlinben (egy másik épület) volt, transzferbuszokkal vittek át minket. Ide:

 

 

Volt sör, kaja, színpadi show. Tetszett, de 22.00 felé leléptünk.

 


Péntek

A záró nap. Még két előadás.

Ezek az előadások/programok voltak betervezve:

 

09:00 – 11:00 Analyzing and fixing WiFi issues – Cisco WLC tools and packet capture analysis techniques
11:30 – 13:00 Cisco Live Network and NOC (Network Operation Center)

 

Elsőként ismét Jerome Henry, “Analyzing and fixing WiFi issues – Cisco WLC tools and packet capture analysis techniques“. Brutális volt. WireShark deepdive, de nagyon jó stílusban, ahogy tőle megszokhattuk. Az egyik kedvenc előadóm manapság. Több mint 20 éve foglalkozik WiFi-vel (igen, már a sima 802.11 kifejlesztésében is benne volt). Mesélte, mekkora királyság volt mikor elérték az 1 Mbps sebességet. Meg az 54-et. Aztán nézték, hogy LAN-on már 1 Gb van, lépniük kell valamit. Nagyon tetszett.

A záró session – ugyanúgy mint tavaly – a NOC előadás volt. Kíváncsi voltam, mi változott a tavalyi Ciscolive!-hoz képest.

Főbb pontokban erről volt szó:

 • Design / LAN
  • Nem volt idén Layer2 core
  • Egységesített szoftververziók
  • A tavalyi észrevétel alapján a klotyóban is volt WiFi (tavaly kaptak erre kritikát!!!)
  • eBGP a Messe Berlin routerekkel
  • Access: Cat3k, distribution és core: 6504. Routerek: ASR1002HX, 200 Gbps sebességgel.
  • 2 szimmetrikus internet uplink, IPv4 és IPv6
 • Data Center
  • Szerverszobában nem volt normális hűtés, ezért ventilátorokkal stb. kókányoltak
  • Két DC, UCS mini, 4xN5K, 320 core CPU, 9 TB RAM, 35 TB storage (NetApp)
 • Wireless
  • 1000 AP
  • 14100 kliens
  • 76,5% 802.11ac, 16% 802.11n az 5 GHz-en
  • 91% az 5 GHz-t használta
  • 49% Apple kliens
  • 3700e és 3700i AP-k
  • Keynote-n csak 5 GHz Wifi volt
  • 4 HA WLC
  • 2x Prime
  • 5520, 5508 és 8510-es WLC-k HA-ban
  • Meraki a Cisco előadóknak a hotelben, hogy gyorsan meglegyen a regisztrációjuk, ne a Messe Berlinben kelljen ezt megtenni
 • Location Services
  • MazeMap
  • Mobil appot használók kaphattak térképes útbaigazítást a Location Services miatt
 • Rollout
  • Címkézés és vonalkód szkennelés segítségével azonosították, mit hova kell tenni
  • 12x C6800
  • 75x C3750X-24
  • 71x C3560CG-8
  • 394x C3560CX-12
  • 26x C3850-48P
  • Prime API –> Provisioning: 1 nap alatt megvolt
 • WAAS
  • Top forgalom: IOS, vírusirtó frissítések, Windows Update, na meg persze az XXX 🙂
 • Monitoring
  • Prime
  • Auto Bot, ami Spark-ba küldi a syslogot
  • 12.534.221 DNS névfeloldás
  • #1 domain: webex.com
  • Forgalomban az IPv6 aránya már 22%
  • Összesen 30 TB forgalmazott adat

 

Kb. ennyi. Ugyanaz, mint tavaly. Nincs SDN, APIC-EM és a többi nyalánkság. És volt erről kérdés, ezért kiderült: nincs tűzfal. Minden eszköz védelmét ACL-ekkel oldották meg! Így védekeztek a kintről érkező DDoS ellen is. És hogy miért? Jól jegyezzétek meg.

“Well… This is CiscoLive!. It has to work. And it has to work… And… Hm… It has to work.” (Joe Clark)

 

Néhány kép a session-ről:

 

 

 

Ez volt az utolsó előadás, megköszönték a részvételt. Jövőre Barcelona ad otthont az eseménynek, január 18-22 között.

 


A Cisco Champion program előnyei a Ciscolive!-n

Idén Cisco Champion-ként vehettem részt a Live!-n, aminek meglepően sok előnye volt.

 • Dedikált hely a megnyitón (nem éltem vele)
 • Póló, kitűző, sticker
 • Betekinthettünk a Cisco titkos fejlesztéseibe
 • Első sorból nézhettük a záró keynote-t (nem éltem vele)
 • VIP hely a CAE záróbulin (nem éltem vele)
 • Dedikált lounge, ahol beszélgethettünk. Ez nagyon jó volt, sok érdekes embert ismertem meg.

Végszó

Aki azt gondolja, hogy egy év alatt nem történik annyi fejlesztés, hogy megérje elmenni a Live!-ra, az bizony téved. Rengeteg újdonság, technológia, kiállító volt, nagyon sok újdonságot láttam.

Nagyon sokat profitáltam az egy hét alatt, de itt nem ér véget a Ciscolive! Feltöltődve, kíváncsian folytatom az ismerkedést azokkal a dolgokkal, amiket kint láttam.


Kérdésed vagy véleményed van?

Írj hozzászólást, kérdezz bátran.