"Mert a csomagok sosem hazudnak."

Így mentem át a CCNA Wireless vizsgán

Mint a címből is látszik, sikeresen abszolváltam az idei évre betervezett utolsó vizsgát, amely az “Implementing Cisco Wireless Fundamentals (WIFUND)” volt. Ezzel megszereztem egy újabb minősítést, a CCNA Wireless-t.

Alább olvashatjátok a felkészülési módszeremet, illetve beszámolómat a vizsgáról.

 

A vizsgára készülésről

A felkészülésről már írtam itt. A következő anyagokat használtam:

 

Kezdjük azzal, hogy hasonlóan a CCNA Security-hez, aki kizárólag az Official Certification Guide-ból készül és abból szeretné megcsinálni a vizsgát, azt kellemetlen meglepetés fogja érni. Kb. arra elég a könyv, hogy az alapokat megadja. A minimális alapokat. Szerintem a legtöbb fejezetben elnagyolt, nem egyértelmű leírások vannak. Ehhez képest a gyártófüggetlen minősítést adó CWNA könyvben érthetően, példákkal illusztrálva mutatják be ugyanazt – és felvillan a lámpa az ember fejében, hogy “jaaaaa, így már értem. Miért nem lehetett ezt így leírni a Cisco könyvben?!”

A felkészülésem összesen 144 órát vett igénybe. Részletes bontásban az alábbi képen láthatjátok.

 

ccnawireless-paymo

 

150 órát terveztem a felkészülésre, szóval nagyjából jól saccoltam meg az időráfordítást. Talán első ránézésre kevésnek tűnhet a laborozásra fordított idő, de ez a felkészülés leginkább elméleti volt (számomra), és ebből azért voltak is gondok a vizsgán. De erről később. A legnagyobb hangsúlyt a fizika megértésére (RF alapok), szabványokra fektettem. Ezek a könyvben az 1, 2, 6 fejezetek.

 

A vizsgáról

A visszatérő olvasók talán emlékeznek rá, hogy a blog bal oldalán futott egy számláló, amely a vizsga tervezett időpontjáig hátralévő időt mutatta (2016. december 2., 10 óra). Ez egészen november 30-ig, délelőtt 11-ig így is volt (tehát szerdáig), akkor azonban kaptam egy telefont a vizsgáztató cégtől, hogy péntek nekik nem lenne annyira alkalmas, és mivel én vagyok az egyedüli vizsgázó, nem tehetnénk -e át csütörtökre (azaz másnapra), esetleg következő hétre. Még egy hetet nem akartam tolni a dolgon, határidős, idei évben lezárandó projektjeim vannak, szóval maradt a csütörtök. Egy napon végül is nem múlik semmi. Bár megborította a tervet, mert a csütörtököt még rá akartam szánni a jegyzeteim átnézésére. Ráadásul egy beesett probléma miatt este 10-kor végeztem a munkával, és így még kialudni sem tudtam magam rendesen… Áááá… Nem voltak jó előjelek.

Így lett tehát a vizsga napja december 1., 10 óra. 9.35-kor még a dugóban ücsörögtem, pedig mindig időben (8-kor) elindulok Győrből, de ez várható volt, mindig így járok. 9.50-re odaértem a vizsgaközpontba. Ekkor kiderült, hogy a VUE-s gépük nem indul, ezért nem tudnak fotózni, beléptetni, stb… Na mondom ez már tényleg kemény.

Szerencsére ezen a problémán hamar túljutottunk, és 10.00-kor el tudtam kezdeni a vizsgát. És ekkor jött ám az igazán kellemetlen meglepetés.

Először a számok a vizsgáról:

  • 120 perc
  • 65 kérdés
  • 860 pont a határ.

 

Másodszor nézzük a Blueprintet a Cisco honlapjáról (link).

wireless-blueprint

Nos… Hát… Nem. A 9%-nál nekem jóval több Site Survey kérdés jutott. A többi részben sem stimmelnek az arányok szerintem.

És rengeteg olyan kérdés volt, ami az OCG-ben nem volt benne! Olyan Security RADIUS kérdések voltak hogy a fülem kettéállt. Vagy pl. a 3 és 10 dBm szabályról szól ugye a könyvben minden. Ehhez képest számolni kellett egy olyat, ami nem kerek, azaz ezekkel a szabályokkal nem lehet kiszámolni. Be kellett “tippelni” a választ, amely érték arányaiban legközelebb állhatott a megoldáshoz. Volt elírás is a kérdésekben (date survey-t még nem csináltam, data survey-t már igen), illetve sok esetben a kérdések megfogalmazása is hagyott kívánni valót maga után. Lehet, hogy egy natív angolnak elsőre érthető volt, nekem mondatrészenként kellett őket megfejteni, és kitalálni, mit akarhatnak. Eddig ilyen problémákkal nem találkoztam (picit talán a Security-ben, de ez durvább volt). Sajnos többet nem írhatok, köt az NDA…

Végig azt éreztem, hogy necces lesz, átmegyek -e, sok kérdést nem tudtam, ott próbáltam kizárni a rossz válaszokat, és a maradékból tippeltem.

Szerencsére (szó szerint szerencsére) meglett, nagyon megkönnyebbültem.

Következő cél? Egyelőre azt gondolom, hogy a CCNP Wireless. Mivel jövőre megyek megint CiscoLive!-ra, ahol jár egy ajándék vizsga, már be is regisztráltam az elsőre (300-360 WIDESIGN). Könyv ugyebár egyik CCNP Wireless vizsgához sincs, szóval a Blueprint alapján, a netről kell összeszednem az anyagot. Január remélem elég lesz erre. De “life happens”, majd kiderül, hogy alakulnak a dolgok.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 thoughts on “Így mentem át a CCNA Wireless vizsgán”