CCIE R/S írásbeli beszámoló

Kedden sikeresen abszolváltam a CCIE R/S írásbelit, ezáltal 2019-ig meghosszabbítva a CCIE-mat (és az összes többi vizsgámat).

Következzen hát az “élménybeszámoló”.

Pénteken szoktam járni vizsgázni, de technikai okok miatt most el kellett mennem kedden. Nem ezen a pár napon múlik a siker, ezért bevállaltam persze.

A Cisco leírása szerint (klikk) 90-110 kérdés várható, és 120 perc áll rendelkezésre. Mindkét információt meg tudom erősíteni, ehhez jön még a nem angol anyanyelvűeknek a 30 perces kiegészítés, azaz 150 perc a vizsga. Ez több mint elég. Már csak azért is, mert a Cisco bevallása szerint sincs Simlet kérdés, azaz csak klikkelgetős feladatok vannak.

A vizsgám nem indult túl szerencsésen, mert 13.00-kor kezdődött hivatalosan. Általában hagyják előbb elkezdeni, de most sajnos nem tudtam, mert a vizsgaközpont hivatalos nyitása 13.00-ra volt kiírva. Ilyen esetben nem engedélyezi a VUE, hogy előbb induljon a vizsga, érthető okokból. Így 15 percet kellett a teremben várnom és néznem az órát.

Maga a vizsga picit könnyebbnek tűnt, mint februárban, valószínűleg azért, mert sokkal jobban fel voltam készülve. 1,5 óra alatt végeztem. Sok dolgot nem árulhatok el, NDA ugyebár. A lényeg, hogy érzésre sok IPv6, Multicast, Services volt. Olyan kérdés is volt, ami nem volt benne a könyvben, de a Cisco szerint ez “fair game”, mert a könyv sem fed le mindent. Én azért odaírtam comment-be, hogy nem volt benne. Hátha elolvassa valaki 🙂 .

1 nap múlva már a CCIE portálon is látszott a hosszabbítás.

Előtte:

olsm

És utána:

olsm2

A Cisco lehetőséget biztosít arra, hogy lekérdezzék az adatbázisból, hogy egy adott embernek tényleg megvan -e a CCIE vizsgája. Olvastam már olyat a neten, hogy valaki Afrikában letöltötte a Google képtalálatok közül a vizsgapapírt, átírta rajta a nevet, és jelentkezett vele álláshirdetésre 🙂 . Mikor megkérdezték tőle, mi a CCIE száma, nem tudta megmondani 🙂 . Onnan lett gyanús a történet a cégnek.

Több ilyen sztori is kering a neten, hogy valaki behazudja a CCIE-t, de nem kérik el az oklevelet, nem néznek utána, és akár évekig is dolgozik így.

Itt lehet lekérdezni az adatbázist, cisco.com ID kell hozzá: link.

Bejelentkezés után értelemszerűen ki kell tölteni az adatokat, tehát az esetemben:

verification1

 

Utána megkapjuk az eredményt:

verification2

 

A hosszabbítás után már Re-certified az állapot itt is:

verification3

 

Még egy érdekesség: CCIE/CCDE esetében nem a hosszabbítás, hanem a labor vizsga napja a mérvadó.

Én 2015. január 20-án vizsgáztam. Hiába 2016-05-31-én újítottam, nem az újítástól, hanem a labortól számított két évig tolja az érvényességet. Azaz 2019-01-20-ig. Ha fél év múlva újra írásbeliznék, már 2021-01-20-ig nyújtanám az érvényességet.