Cisco mGig

A 802.11ac Wave2 Wifi bevezetésénél egy új problémába ütközünk: az AP elméleti 6.8 Gbit/s-re képes, de az access switchek tipikusan csak 1 Gbps sebességű user portokkal rendelkeznek, ráadásul a Cat5e kábelezés nem tud elég sávszélességet adni az AP-nak. Megoldás lehetne, hogy 10 gigás switcheket teszünk az access rétegbe, de ezzel még nem oldottuk meg a kábelezés problémáját, amely tipikusan a szűk keresztmetszet manapság. Felmérések szerint a Cat5e és Cat6 kábelezés együttesen még mindig 91%-ot tesz ki a kifejtett végpontok tekintetében (a maradék a Cat6a 8%, illetve Cat7 1%).

Erre a problémára fejlesztette ki a Cisco az mGig technológiát.

A fő probléma tehát az, hogy szeretnénk a 802.11ac képes AP-kat kihasználni, de az access switch portja csak 1 Gigás, ráadásul a fali kábelezés is csak Cat5e / Cat6.

Ha nem is drágább, de sokkal körülményesebb a fali kábelezést kicserélni. Tipikusan csak munkaidőn kívül lehet csinálni, stb. Szóval egy olyan megoldás kellene, amely a meglévő fizikai infrastruktúrán tud 1 Gbps feletti sebességet adni.

Az NBASE-T szolgáltatja a problémára a megoldást, amely mögé a Cisco is beállt. Az alábbi képen láthatjuk, hogy ezzel a megoldással akár 5 Gbps is elérhető a meglévő kábelezésen, és PoE-t is tudunk használni 60W-ig.

technical-overview-of-new-cisco-catalyst-multigigabit-switches-6-638

 

 

Az alábbi termékekkel tudjuk az mGig technológiát jelenleg kihasználni:

  • Catalyst 4500 mGig linecard
  • Catalyst 3850
  • Catalyst 3560CX

 

Fontos, hogy az mGig portok nem támogatják már a 10 Mbps sebességet, csak 100-tól 10 Gbps-ig működnek.

Szintén fontos, hogy az 1 és 10 Gbps IEEE szabvány, a 2.5 és az 5 Gbps viszont nem, bár az NBASE-T már dolgozik az IEEE anyagon.

mgig

 

Nézzük a 3850-nel kapcsolatos információkat. A 48 portos verzió 12 porton, a 24 portos verzió mind a 24 portján támogatja az mGig technológiát.

technical-overview-of-new-cisco-catalyst-multigigabit-switches-22-638

A CLI-ben az mGig portokat 10G portoknak látjuk, és alapértelmezés szerint auto-negotiate van:

mgig2

Azt, hogy Layer1-ben hogy is működik pontosan ez a technológia, nem találtam meg.

További olvasnivalók a témában:

Cisco mGig FAQ

NBASE-T

Technical Overview