Private VLAN-ok

Egy sokak által nem kedvelt és kevésbé értett technológiát veszünk ma górcső alá. Ez pedig nem más, mint a Private VLAN (továbbiakban PVLAN).

Képzeljük el az alábbi topológiát. 4 switchünk van (3 db L3-as (SW1-SW3) és egy db L2-es (SW4), ez a bejegyzés végén nyer értelmet, egyelőre teljesen mindegy), illetve 5 db routerünk, amelyek a kliensek szerepét töltik majd be. Két community és egy isolated VLAN lesz definiálva (lásd a kép alján), illetve egy promiscuous port, amelyre a VLAN default gateway-e kerül (R5). Nem kell megijedni, átnézzük, mik ezek a szerepek, és hogyan is működik ez az egész.

 

 

PVLAN_Topologia

 

Első lépésként nézzük meg, miért találták ki a Private VLAN technológiát, milyen előnyöket kínál számunkra.

Cisco “best practice”, hogy egy VLAN-hoz egy IP subnetet definiálunk, azaz a VLAN és az adott subnet “párban vannak”. Ez azt jelenti, hogy pl. a VLAN100-hoz a 192.168.100.0/24 tartozik, a VLAN101-hez a 192.168.101.0/24, stb. (nem kell, hogy /24 legyen természetesen, de ez a leggyakoribb, és persze lehet Class A, B, C is, csak példának írtam fent a 192.168.x.x-et).

Megjegyzés: természetesen megoldható egy VLAN-hoz több subnetet definiálni az ún. secondary subnetek segítségével.

Tehát a lényeg, hogy ez az 1-1 összerendelés sok esetben pazarló IP cím gazdálkodást eredményez (kevés kliens van a subnetben, és ezért ellövünk /24-eket).

Képzelj el egy kis céget, ahol a különböző munkaügyi osztályokat (IT, HR, pénzügy, stb.) külön VLAN-ba teszed, hogy elkülönítsd őket (VLAN-ok között átjárás alapesetben nincs, ehhez Layer3-as eszköz (router, L3 switch) szükséges). Ha 5 VLAN-t definiálsz, máris ellőttél 5 db IP subnetet. A VLAN-ok közötti kommunikációt ACL-lel tudod szűrni a Layer3-as eszközön. Na itt jön képbe a Private VLAN technológia. A lényege, hogy ún. primary és secondary VLAN-okat definiálunk. A külvilág számára csak a primary VLAN látszik majd (ehhez rendeljük az IP tartományt), de logikailag több VLAN-unk van, amelyek között a forgalom szűrhető. Ha a fenti ábrát nézed, az összes gép a 192.168.1.0/24 IP tartományban lesz , mégsem tudnak majd egymással kommunikálni, mert más Secondary VLAN-ban lesznek. Azaz IP subneteket spórolunk. A Private VLAN technológiát SP (Service Provider) környezetben is lehet alkalmazni, az ügyfelek elszeparálására. Hiába vannak a kliensek egy IP subnetben az SP switchen, mégsem tudnak kommunikálni egymással.

Néhány fogalmat definiálnunk kell, hogy tovább haladhassunk a technológia boncolgatásában. Ezek a primary VLAN, community VLAN, isolated VLAN és promiscuous portok leírásai.

 • Primary VLAN: elsődleges VLAN. Ehhez a VLAN-hoz tartozik az IP subnet. Ehhez a VLAN-hoz rendelünk másodlagos VLAN-okat (association)
 • Secondary VLAN: két típusát különböztetjük meg.
  • Community: az egy community VLAN-ba tartozó gépek tudnak egymással kommunikálni. Egy primary VLAN-hoz több community VLAN tartozhat. Két különböző community VLAN kliensei NEM tudnak egymással kommunikálni.
  • Isolated: az ebben lévő gépek nem tudnak sem a community VLAN-ban lévő gépekkel, sem a többi isolated VLAN-ban lévő géppel kommunikálni. Ebből következik, hogy egy primary VLAN-hoz csak egy isolated VLAN-t tudunk definiálni.
 • Promiscuous port: olyan eszközöket definiálunk ide, amelyeket a secondary VLAN-okból el lehet érni. Default gateway, NAS, stb. A promiscuous portoknál megadható, hogy mely secondary subnetekből érhessük el őket (ez interfacenként külön konfigurálható).

Elveszítetted a fonalat? Nem csodálom. Leírva bonyolult, ezért csináltam egy ábrát, amelyen látod, ki kivel tud kommunikálni a mi topológiánkban.

 

PVLAN_Traffic_Flow

 

Jól láthatóak a szabályok, azaz:

 • Egy adott community VLAN-ba tartozó gépek egymással kommunikálhatnak (R1-R2)
 • Két külön community VLAN-ba tartozó gépek egymással NEM kommunikálhatnak (R2-R3)
 • Az isolated VLAN-ba tartozó gép (R4) csak a promiscuous porttal kommunikálhat, más géppel nem. Bár az ábrán nem látszik, az isolated VLAN-ban lévő gépek egymással sem kommunikálhatnak (ezért lehet csak egy ilyen VLAN egy primary VLAN-hoz társítva)
 • A promiscuous port (R5) bárkivel kommunikálhat (másik promiscuous porttal is természetesen, ha van ilyen).

 

Remélem így már érthetőbb.

 

Amíg egy switchen kell konfigurálni a PVLAN-t, nincs nagy trükk és nincs probléma. De mi van akkor, ha több switch érintett (ahogy a mi topológiánkban is)?

Egy megjegyzés gyorsan: VTPv1 és VTPv2 esetén transparent módban kell lennie a switchnek, hogy a Private VLAN-t engedélyezni tudd. VTPv3 már támogatja alapból, sőt, le is tudja szórni a teljes VTP domainban a VLAN-okat és a primary-secondary kapcsolatokat, ez megkönnyíti a konfigurációt.

 

Első és legfontosabb, és sokan nem jól gondolják/tudják: nincs “dupla taggelés”. Tehát mikor a frame átmegy a trunkön két switch között, nem kerül rá a primary és secondary VLAN tag egyszerre. Csak a másodlagos VLAN tag kerül alkalmazásra. Miért? Gondolj bele: a primary-secondary VLAN mapping mindkét switchen konfigurálva van. Mi értelme lenne a primary VLAN taget használni, mikor a másik switch is tudja, hogy az adott secondary VLAN community vagy isolated, és hogy melyik primary VLAN-hoz tartozik? Semmi. Ezért csak a secondary VLAN ID tag kerül bele a dot1q headerbe.

Ha az adott frame promiscuous portról érkezett, akkor természetesen a primary VLAN ID-val taggeljük, mikor kiküldjük a trunk-ön.

Még egy megjegyzés: ha csak egy switchünk van, ott nincs taggelés (minek lenne, a switch tudja a primary-secondary összekapcsolást, és azt is, melyik portja melyik VLAN-ban van). Tehát a tag csak akkor kerül képbe, amikor trunk porton kell átmennie a frame-nek.

Nézzük, hogy néz ez ki a technológia a gyakorlatban.

 

A rossz hír, hogy ez a feature virtuális platformokon (IOL, IOU, IOSv) nem támogatott. Vagyis fel lehet konfigurálni, csak nem működik. Elfogadja a switch a parancsokat, de nem továbbítja a frame-ket. Tehát valós hardver kell hozzá, ami nekem most nincs kéznél 🙂 . Minden rosszban van valami jó, ezek miatt a korlátozások miatt nincs a CCIE lab vizsgán Private VLAN (csak a Written blueprintben van benne), mert ők sem tudják virtuális platformon használni. Persze ettől még egy CCNP SWITCH/TSHOOT Simletben feltűnhet lazán, és a valós életben is, és ugye mi nem a papírra gyúrunk, hanem a tudásra 🙂 .

 

Alább a konfiguráció.

Első lépés: VTP transparent mód.

! SW1-SW4-en felkonfigurálni !
SW1#conf t
Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z.
SW1(config)#vtp mode transparent
Setting device to VTP Transparent mode for VLANS.
SW1(config)#end
SW1#

 

Következik a VLAN-ok definiálása (először a secondary, aztán a primary!), majd a primary-secondary párosítás:

!SW1-SW4-en felkonfigurálni !
SW1(config)#vlan 101
SW1(config-vlan)#private-vlan community
SW1(config-vlan)#name COMM1
SW1(config-vlan)#vlan 102
SW1(config-vlan)#name COMM2
SW1(config-vlan)#private-vlan community
SW1(config-vlan)#vlan 103
SW1(config-vlan)#private-vlan isolated
SW1(config-vlan)#name ISOLATED
SW1(config-vlan)#vlan 100
SW1(config-vlan)#name PRIMARY
SW1(config-vlan)#private-vlan primary
SW1(config-vlan)#private-vlan association 101-103
SW1(config-vlan)#end

 

 

Tegyük a megfelelő interface-ket a megfelelő VLAN-okba. Kérlek figyeld a kommenteket a konfigurációban.

 

!SW1 - E0/0 a 101-es community VLAN-ba kerül. Primary-Sec: 100-101
conf t
interface Ethernet0/0
 switchport private-vlan host-association 100 101
 switchport mode private-vlan host
 duplex auto
end
!
!
!
!
!SW2
conf t
interface Ethernet0/0
 switchport private-vlan host-association 100 101
 switchport mode private-vlan host
 duplex auto
end
!
!
!
!
!SW3
conf t
interface Ethernet0/0
 switchport private-vlan host-association 100 102
 switchport mode private-vlan host
 duplex auto
end
!
!
!
!
!SW4. E0/0 isolated, de konfig szinten nincs különbség.
conf t
interface Ethernet0/0
 switchport private-vlan host-association 100 103
 switchport mode private-vlan host
 duplex auto
! E0/1 promiscuous port. A 100-as primary VLAN-hoz a 101-103 secondary-t mappelem
! azaz ezek a seondary VLAN-ok tudnak kommunikálni ezzel a promiscuous porttal.
interface Ethernet0/1
 switchport private-vlan mapping 100 101-103
 switchport mode private-vlan promiscuous
 duplex auto
end

 

Igazából ennyi a konfiguráció. A lényeg, hogy mindig meg kell adni a primary és secondary VLAN-t is az interface konfig alatt.

Néhány show parancs kimenet. A show int status pl. tök érdekes, mert mindkét VLAN-t írja.

 

SW4#sh int status

Port Name    Status  Vlan   Duplex  Speed  Type
Et0/0      connected 100,103 auto   auto   unknown
Et0/1      connected 100   auto   auto   unknown
Et0/2      connected 1    auto   auto   unknown
Et0/3      connected trunk  auto   auto   unknown
SW4#

 

Mondhatnám, hogy ennyi, de egy kevésbé ismert részletet még megmutatnék. Ez már szigorúan haladóknak, az ötösért megy 🙂 . Való életben szinte soha nem használjuk, de létezik két speciális trunk:

 • Promiscuous PVLAN Trunk
 • Isolated PVLAN Trunk

 

Mutatom is a módosított topológiánkat, amelyeken elmagyarázom a működésüket. SW4 már nincs a primary VLAN domainben, és R1 lett a promiscuous eszközünk.

 

PVLAN_Special_Trunks

 

Promiscuous PVLAN Trunk

Az esetben használjuk, ha a promiscuous porton lévő eszköz felé is trunk van konfigurálva a switchen, de az az eszköz nem támogatja a PVLAN feature-t. Pl. egy router, amely “router-on-a-stick” megoldással több VLAN-t fogad. Ez esetünkben R1. Ilyen esetben a switch, mikor kiküldi a keretet a trunk porton, a secondary VLAN ID taget kicseréli a primary VLAN ID-ra. Miért? Mert a router nem támogatja a PVLAN feature-t, nem ismeri a secondary VLAN-okat, csak a primary subnet van rajta felvéve (emlékszel, a külvilág az egészből csak a primary VLAN-t látja!).

 

Isolated PVLAN Trunk

A másik eset SW3-SW4 között van. SW4 a módosított rajzon nem támogatja a PVLAN-t (pl. egy Catalyst 2950-es switch), tudja viszont az ún. “protected port” feature-t. A protected port a PVLAN kicsiben, szűréseket tud csinálni a portok között, de csak egy switchen értelmezhető. SW3, mielőtt kiküldi SW4 felé a frame-t, a primary VLAN ID-t kicseréli az Isolated Secondary VLAN ID-ra. Miért? Mert SW4 nem támogatja a PVLAN-t, viszont protected portként szűri a forgalmat.

 

Kérdések, észrevételek? Várom őket kommentben!

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 thoughts on “Private VLAN-ok”