Ciscolive! 2016 Berlin beszámoló

Szerencsésen hazaértem Berlinből, egy élményekkel teli héttel a hátam mögött. Alább olvashatjátok, mi minden történt az idei Ciscolive!-n.

 

Hétfő

A hétfői nap az utazásról szólt. Győr – Berlin majdnem 800 km autóval. 8.30 felé indultunk, a cél a 17.00 körüli érkezés volt, illetve a regisztráció elintézése.

IMG_0796

Utunk Szlovákia – Csehország – Németország autópályáin át vezetett. Csehországban az út olyan volt, mintha a vasúti síneken mentünk volna – állati mód rázott. De túléltük, és 16.30 felé megérkeztünk Berlinbe.

A fenti képen sajnos látszik is, amit megszívtunk: csak annyit írtam be, hogy “Messe Berlin”. Gondoltam, hogy a Messe Berlin csarnokot ajánlja fel, de sajnos nem így történt, mert a Messe Berlin GmbH céghez vitt a GPS. Ezért mikor odaértünk, volt ám nagy meglepetés, mert nem egészen az a látvány fogadott minket, amit a képeken láttam… Aztán rájöttünk a hibára, szerencsére csak pár km-t kellett autózni, és már a jó Messe Berlin-nél voltunk :).

IMG_0820
Messe Berlin, a rendezvény helyszíne

 

Letettük az autót, és gyorsan elintéztük a regisztrációt. Pikk-pakk megvoltunk vele, és megkaptuk a hátitáskát. Szerintem nem néz ki valami jól, de ízlések és pofonok…

 

 

 

Utána úgy döntöttünk, hogy gyorsan felmegyünk a CCIE Lounge-ba is, és megszerezzük a ribbont, illetve az ajándékokat. Idén sapkát és sálat, illetve kitűzőt adtak. Íme:

 

 

 

Mikor ezzel is megvoltunk, elmentünk a hotelhez. Szerencsére nem volt messze (pár km), letettük az autót (végre, már fájt a hátam nagyon) és bejelentkeztünk. A szálloda egy bevásárlóközpontban volt, ami tök jó, és nagyon közel volt az S-Bahn is, amivel utaztunk.

 

IMG_0902
A hotelszoba – Ibis

 

Ezután lementünk kajálni a plázába, utána ittunk pár sört :), majd alvás.

 


 

Kedd

 

Tervezett előadások:

 • Opening keynote
 • CCIE Written
 • Intelligent WAN (IWAN) Architecture
 • Campus Wired LAN Deployment Using Cisco Validated Designs
 • World of Solutions Welcome Reception

 

Reggeli 7.30-kor (ez később minden nap így volt). Utána irány az S-Bahn , ahol megvettük a 7 napos bérletet (AB zónára, 30€…). A közlekedésre nem lehetett panaszunk, 10 percenként indult vonat oda-vissza. 8.30 felé odaértünk a helyszínre. Az első esemény a megnyitó volt, előtte mivel volt időnk, nézelődtünk, ittunk egy üdítőt, stb. Rengeteg ember gyűlt össze már 8.30-ra. Íme néhány kép:

 

 

A megnyitó óriási show volt. Látványos elemek, élő stream a neten, stb. Megismerhettük a Cisco elképzelését (IoT volt a fő irány). 12.000 (!) ember volt a teremben, ennyi résztvevő volt idén. Akit bővebben érdekel a keynote, itt megnézheti.

Minden nap korlátlan étel és ital állt rendelkezésre, tehát erre nem volt gondunk, jól tartott minket a Cisco :).

A megnyitó után felmentünk a 3. emeletre, ahol bejelentkeztünk az ajándék vizsgára, esetemben a CCIE R/S Written-re. Sajnos nem sikerült, NDA sértés nélkül ezek miatt: rengeteg VPN-es kérdés, a drag and drop-ok életszerűtlenek, tipikusan guglizós kérdések, szerintem ember nem tudta megoldani, olyat sikerült kérdezniük. Ahhoz képest 670 pontot összekapartam. Miután kimentem, leült mellém egy CCIE srác, akinek szintén nem sikerült. Majd röhögve jött ki a haverja, akinek úgyszint nem. Szóval nem csak én jártam pórul, és hallottam később több forrásból is, hogy sokan buknak. Lehet, hogy akkor el kellene gondolkodni, nem a kérdésekben van -e a hiba… Igazából semmi nem múlt ezen, ajándék volt, nem vagyok még időnyomás alatt az újítással, a felkészülés sem a terveimnek megfelelően sikerült egyébként, szóval elengedtem a dolgot, life happens.

Ebédelni sajnos nem jutottunk el a vizsga miatt, úgyhogy süteményeket, gyümölcsöket ettünk. Aztán kezdődött az első előadás: IWAN.

Rengeteg terem volt, mindegyik egy sablonra volt megépítve: 2 nagy TV, amin mentek a slide-k, elöl a színpad, ahol állt az oktató. Valami ilyesmit képzeljetek el (ez éppen a szerdai ACI előadás volt):

 

IMG_0826

 

Az IWAN előadás tetszett, játszottam már vele laborban (írásaim itt), néhány új dolgot persze tanultam, és én a WAAS részét nem is próbáltam ki. Az előadások letölthetőek pdf-ben előre, sokan nézték telefonon/tableten/PC-n, mert hátul ülőknek nehézkes volt elolvasni a TV-ről. Apropó: az emberek 90%-nál MacBook és iPhone 6 volt. Csak érdekességként :).

Ezután még egy előadásunk volt, LAN design. Jó volt, én olyan sok újdonságot sajnos nem hallottam, de felfrissített egy-két dolgot, CCNP SWITCH szintűnek mondanám.

Ezután megnyitott a World of Solutions, ahol a Cisco és partnercégek standjai álltak, képek a bejegyzés végén. Volt sör és kaja, így jóra sikerült az esténk… :). 22.00 körül léptünk le.

 


 

Szerda

 

Tervezett előadások:

 • Advanced Enterprise Campus Design: Converged Access
 • Building Data Centers with Application Centric Infrastructure (ACI)
 • Data Center Network Failure Detection
 • Prime Infrastructure for Data Center Management
 • Wednesday: World of Solutions Reception 18:00 – 19:00
 • CCIE Party

 

Reggel kezdtünk a converged access előadással. A lényege, hogy a CAPWAP tunneleket már a 3850 és 3650 a CAPWAP végződteti. Bizonyos helyeken jó lehet, máshol nem látom kezelhetőnek (switch group-ok, roaming, stb.), meglátjuk, mi lesz belőle, mennyire terjed el. Ami végig általánosan elmondható, hogy sok indiai előadó volt, és az angol kiejtésük… Sokszor sértette a fülemet.

A hét slágere az ACI, SDN volt. Egyértelmű, hogy ezt erőlteti a Cisco, és a CCIE-kat több előadáson egyébként már “old timernek” és “dinoszaurusznak” nevezték, mert mi még a CLI-t használjuk, milyen gáz már. Ez a sokadik megnyilvánulásuk után már kezdett idegesítő lenni. De mivel nagyon ment az SDN, és a csapból is ez meg a cloud folyik, és haladni kell persze a korral, ezért amennyit lehetett, próbáltunk megtudni a dologról. Az előadás egy ún. parallel stílusban volt megtartva, azaz többen ültek kint a színpadon, és egyfajta beszélgetés alakult ki. Röviden elmondva: nem győzött meg a dolog egyelőre :).

A DC Failure Detection előadás gyakorlatilag a BFD-ről szólt. Hasznos volt.

A Prime előadás is tetszett, végre még a VM-eket is monitorozza, aztán egy kérdés kapcsán kiderült, hogy kell pengénként egy licenc, és még egy licenc a VM-ekre (egy licenc az összes VM-re). Hát persze, ki fogja megvenni…

A World of Solution party hasonló volt az előzőhöz, koktél, sör, hotdog, stb.

A CCIE Party-t vártam talán a legjobban. Ez egy klubban volt Berlin belvárosában, azaz sokat kellett utaznunk. Egy ház 8. emeletén lévő night clubba kellett menni, azt bérelte ki a Cisco.

 

 

Óriási csalódás volt: kb. 20 percet voltunk (2 sört ittunk), mert

 • A Cisco kibérelte a helyet, kaja pia ingyen, de ennyi. Semmi ajándék, díszítés, semmi! Fizették a számlát, de meg nem mondtad volna, hogy a CCIE bulin vagy… Pedig a Messe Berlinben mindenhol logók, stb., itt meg nulla..
 • Nem éreztem oda valónak magam. CCIE 10 Years, 20 Years, stb. Volt, akinek a pulóverének a hátulján rajta volt a twitter neve. 2 nő volt összesen. Szóval geek társaság :). Nem akartunk ott is a FabricPath és hasonló dolgokról dumálni, úgyhogy leléptünk, és pihentünk.

 


 

Csütörtök

 

Tervezett előadások:

 • Troubleshooting Cisco Catalyst 3650 / 3850 Series Switches
 • ACI for Network Engineers
 • Migrating Your Existing WAN to Ciscos IWAN
 • Thursday: Customer Appreciation Event 18:15 – 22:30

 

Az első előadás nagyon jó volt. Olyan parancsokat mutatott az oktató, amiket nem ismertünk (senki a teremben). Egyébként maga a 3×50 csapat vezetője tartotta az előadást: ha a TAC nem bírja megoldani a case-t, akkor hozzájuk kerül a probléma. Szóval tudta, miről beszél. Volt egy poénos beszólás. Kérdezte egy srác, hogy “Is this command documentated anywhere”? Válasz: “No. This is the beautity of coming to Ciscolive!” 🙂

ACI előadáson majdnem elaludtam, pedig ugye ez nekem szólt volna, mint hálózati mérnök. Megint nem tudtuk meg, mitől is akkora durranás ez az ACI. Mutogattak topológiákat, de semmi kézzel fogható…

Az IWAN-os előadás nagyon jó volt, tele is volt a terem. Rengeteg hasznos tippet adtak, amivel át lehet állni iWAN-ra. A “reload in” a barátunk :).

És akkor a záró buli következett. Bődületes rongyrázás; német kolbászok, gyros, sör, koktél, körhinta, amit akarsz. Néhány kép:

 

Kellemesre ittuk magunkat, jó buli volt. Maradtunk majdnem a végéig.


 

 

Péntek

 

Tervezett előadások:

 • Nexus 9000/7000/6000/5000 Operations and Maintenance Best Practices
 • Cisco Live Network and NOC (Network Operation Center)

 

Reggel picit nehezebben indult a napom az esti buli miatt :). Kijelentkeztem, bedobtam a kocsiba a cuccot, aztán átmentem a Messe Berlinbe.

Első előadás hasznos volt, sokat tanultam belőle. NX-OS 6-ról 7-re migrálás use case kifejezetten tanulságos volt. Az amerikai előadó vagy alapból ilyen szétesett, vagy még be volt rúgva, nem tudom, de jó fej volt :).

A legjobban várt előadás (és alighanem a legtöbb érdeklődőt vonzó) zárta a konferenciát. Elmesélték, hogyan építették fel a hálózatot, mutattak topológiát, stb. Néhány info:

 • 400 switch
 • 600 AP
 • 7 WLC
 • 14 TB adatforgalom
 • 2×1 GB bérelt vonal, ASR 1001
 • Valaki 40 GB pornót töltött le a résztvevők közül 🙂
 • 5 nap alatt telepítették le az egészet
 • 25 km UTP fogyott
 • 25.000 Wireless kliens
 • 85% IPv4, 15% IPv6
 • 0 perc kiesés
 • DC-ben Nexus 5000 + MDS + NetApp Storage, UCS Mini
 • Cisco Prime-mal csinálták a konfigokat API-n keresztül
 • Nincs ACI, SDN, és társai

 

Utolsó ponthoz volt egy kérdés egy sráctól: miért nincs ACI? Válasz: mert stabil, megbízható hálózatot akarnak építeni, nem játszanak új technológiákkal, mert ha valami gáz van, nem tudják hamar megoldani, és ott van a sajtó, stb.

Na itt kaptam fel a fejem, és elgondolkodtam néhány dolgon:

 • én telepítsem le az ACI-t és a többi csodát az általam üzemeltetett hálózatban, ők meg nem merik? Ha nálam megáll, az rendben van, de a Live!-n nehogy gond legyen? Hogy is van ez?
 • Csak OSPF + BGP? Akkor ők is old timerek és dínók?
 • Miért kellett Prime API-n keresztül saját programmal telepíteni, ha a Prime annyira nagyon jó? Miben különbözik a CiscoLive! access switch telepítés egy másik telepítéstől ahol mi is mondjuk 100 access swichet telepítünk? Szerintem semmiben. Akkor miért nem tudja alapból a Prime, miért kell API?

 

14.30-kor elindultunk, 22.45-ra már itthon voltunk.

Kellemes hét volt, de fárasztó. Feltöltődtem tőle, remélem jövőre is tudok menni – akkor is Berlinben lesz.

Végezetül még néhány kép, a World of Solution-ről és a Messe Berlinről.