CCAr – avagy befogad a Jedi tanács?


CCNA? CCNP? CCIE? Ezeket a vizsgákat a Cisco világában picit is otthon mozgó emberek ismerik. Talán még a CCDE is megvan sokaknak. A CCAr-ről azonban csak kevesen hallottak. Pedig ez a legdurvább Cisco minősítés… A világon összesen 10 embernek van meg.

Minden információ megtalálható ezen a linken: http://www.cisco.com/web/learning/certifications/architect/ccar/index.html, de azért kifejteném én is.
– Előfeltétel: CCDE (Cisco Certified Design Expert)
– Nem előfeltétel, de ajánlott egy, de inkább kettő CCIE (ha papír nincs, csak a tudás, az is elég)
– A vizsga ún. “board exam”, azaz asztalnál beszélgetés. Nincs lab, nincs simulátor.
– Először egy önéletrajzot kell küldeni a Cisconak, amelyben a jelentkező részletezi szakmai tapasztalatait, nagyobb projektjeit (azok konkrét megnevezése nélkül, mert azonnali kizárást kap. Csak körül kell írni a projektet design szempontból). Ezt a CCAr tanács elbírálja, és csak pozitív döntés esetén kerülhet sor a szakmai interjúra (évi egyszer vagy kétszer rendeznek ilyen vizsgát). Akármit nem lehet beírni, biztos, hogy ellenőrzik a leadott anyag valódiságát. Ez az első kör, 3.750 USD az ára. Itt meg kell védeni a beadott anyagot, stb.
ccaHa az első kör sikerül, jön a második interjú. A vizsga úgy zajlik, hogy architektek-kel kell beszélgetni, és általuk adott design feladatokat megoldani. Amennyire tudom, vannak technikai és manager emberkék, fontos, hogy mindkettővel meg tudja értetni magát a jelentkező.
– A vizsga költsége 15.000 USD. Igen, 15.000.
– A vizsgát 5 évente kell újítani. Ezt nem írásbelivel kell megtenni, hanem immáron az asztal másik oldalára kell ülni: vizsgáztatni kell az új jelölteket, publikációkat kell írni, design anyagokat fejleszteni, stb.
– A CCAr minősítés mellé nem jár szám, mint a CCIE/CCDE-hez. Egyszerűen csak CCAr lesz a sikeres vizsgázó, nem pl. CCAr #11.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.