"Mert a csomagok sosem hazudnak."

Mibe is kerül CCIE-nak lenni?

Mindenki, aki CCIE-ra készül (és mindenki, aki megcsinálja a CCIE-t) tudja, hogy mivel is jár ez – anyagi és minden más értelemben.
A CCIE vizsga 2 évig érvényes, utána újítani kell. Ez történhet CCIE/CCDE írásbelivel, illetve CCIE labor/CCDE practical vizsgával.

A legtöbb CCIE csak írásbelivel újít (a legtöbben ugyanabból a trackből, de ez nem kötelező. Ha valaki Routing & Switchingből tette le a vizsgát, attól még pl. CCIE Service Provider Written-nel is újíthat).
Az írásbeli vizsga ára jelenleg 400 USD. Ez tehát egy évre bontva 200 USD, kb. 55e Ft az éves “tagsági díj”.

Tehát mit kell tenni, hogy CCIE maradj?
– 2 évente újítani 400 dollárért (azaz évente 55.000 Ft a “tagdíj”). Ezzel feltételeztem, hogy elsőre sikerül a vizsga, persze erre semmi garancia nincs.
– Folyamatosan tanulni és naprakészen tartani a tudást, hiszen gyorsan eltelik a 2 év. Én is pl. már fél éve voltam, és jövő ilyenkor már újítanom kellene, nem akarom az utolsó pillanatra hagyni a dolgot.

És mit kapsz ezért a Ciscotól?
– Aktív CCIE státusz, logó használat
– Kiemelt TAC case kezelés
– Cisco Live-n CCIE Lounge használata 🙂
– Cisco Gold Partnerséghez jelenleg 4 CCIE kell, ezzel próbálják ösztönözni a partnercégeket, hogy vegyenek fel CCIE minősítésű embereket.

Egyre több fórumon olvasom, hogy sokan már nem újítanak, hagyják lejárni a CCIE-t, mert a Ciscotól a rengeteg befektetett energiáért cserébe gyakorlatilag semmit nem kapnak. Ebben azért van igazság, hiszen nagy extrákat nem kapunk, pl. több szoftvert sem tudunk letölteni a weblapjukról, mint egy átlagos felhasználó. Eddig a labor vizsga után magunkra maradtunk, semmilyen képzés nem volt (úgy tudom, nagyon régen nem Written-nel kellett újítani, hanem részt kellett venni a Cisco által szervezett oktatáson. Na, ez tök jó dolog lehetett). Ennek kiküszöbölésére elindult egy “CCIE Webinar” sorozat, ahol évi 4x-6x regisztráció után online előadást lehet élőben nézni, kizárólag CCIE-knak. Legutóbb az OpenStack volt a téma.
Ha nem újítod meg a vizsgát, “suspended” állapotba kerülsz egy évig. Ezalatt az idő alatt egy Written vizsgával újra aktív státuszba lehet ugrani. Ha viszont ez az egy év is letelik, akkor “inactive” állapotba kerül az ember, innen már nincs visszaút; a nulláról kell kezdeni, azaz Written + Lab vizsgával lehet visszaszerezni a CCIE minősítést.

135591910531513125188_CCIEEmeritus_UseLogoA másik út 10 év után az ún. “Emeritus”. Ez esetben évi 85 dollárért nem kell újítani a CCIE-t, de el is veszik pl. a kiemelt TAC case kezelés, illetve a partnerségnél sem számít ez a fajta CCIE (mivel nem maradsz active státuszban). A CCIE logó is más, szerepel rajta az “Emeritus”. 10 évig egy Written-nel újra aktívba állítható a státusz, utána már szintén csak Written+Lab kombóval lehet visszajönni.

Én úgy gondolom, hogy ha már éveket áldoztam az életemből erre, újítani fogok, és nem hagyom lejárni. Persze ki tudja, mit hoz az élet, lehet, hogy 10 év múlva én is Emeritusra váltok (ki tudja, 10 év múlva mit fog érni a CCIE… Lesz -e még CCIE…). Ha a munkáltatóm nem is fizetné az újítást, akkor is kigazdálkodnám magamnak azt az 55.000 Ft-t évente, persze ha van munkám.

Bár hozzáteszem, nagyra értékelném (nem csak én, minden CCIE/CCDE), ha legalább az újításért nem kellene fizetnünk…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.