CCDP ARCH vizsga beszámoló


2015. április 10-én voltam CCDP ARCH (642-874, Designing Cisco Network Service Architectures) vizsgán. Szerencsére sikeresen abszolváltam, szerintem könnyű volt. Cisco szerint 50-60 kérdés van, ezt megerősítem :).
Ez volt az első olyan vizsgám, ahol már súlyozott volt a blueprint témák szerint. Azaz:

1.0 Design Advanced Enterprise Campus Networks 30%
2.0 Design Advanced IP Addressing and Routing Solutions for Enterprise Networks 24%
3.0 Design WAN Services for Enterprise Networks 8%
4.0 Design an Enterprise Data Center 32%
5.0 Design Security Services 6%
Csalóka volt a dolog, szerintem nem a kérdések 6%-a volt Security, hanem jóval több. Szóvak mankónak jó ez az újfajta blueprint, de azért nem szabad a százalékokra építeni a felkészülést.

Maga a vizsga egyébként tetszett, voltak nagyon könnyű kérdések, és elég trükkösek is. Picit több, mint 30 perc alatt végeztem, mivel kb. 15 kérdésre azonnal tudtam a választ, gondolkodni sem kellett.

A felkészüléshez a “Designing Cisco Network Service Architectures (ARCH) Foundation Learning Guide: (CCDP ARCH 642-874), 3rd Edition” könyvet használtam. Jól felépített, követhető olvasmány. Technikailag nem megy olyan mélyre, mint a CCNP, de ez nem is baj. A legtöbb technológiát azért elmagyarázza, aztán ismerteti a design kérdéseket. Jó érzés volt, hogy néhány technológiától eltekintve sokkal mélyebben tudtam a technológiát, mint ami le volt írva (Routing & Switching technológiák. Nyilván CCIE után már visszalépés a Professional szint). Új technológiák voltak a SAN, Security, NAC, stb. Ezeket nulláról kellett megtanulni. Érdekesek voltak azok is.

A következő irányt még nem döntöttem el.
Kacérkodtam a CCDE-vel, de nincs elég design tapasztalatom hozzá egyelőre.
Meglátjuk…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.