Az én tanulási módszerem Cisco vizsgákhoz

Az évek folyamán, jópár Cisco vizsgán vagyok túl. Ez idő alatt folyamatosan kidolgoztam azt a módszert, amellyel hatékonyan tudok tanulni (és eddig mindig sikeresen vettem az akadályokat). A CCIE labor vizsgán kívül az összes Pearson VUE vizsgámra rá tudom húzni a technikát. Most a CCDP ARCH-ra készülök ezzel a módszerrel. Ezen a vizsgán nincs konfiguráció, így a laborozás része nem releváns, de azért megosztom azt is.

1. A tananyag elolvasása, ráfordított idő követése
Először elolvasom a teljes könyvet. Nem koncentrálok a tananyag mély elsajátítására, csak próbálom felmérni, melyik fejezet mennyire hosszú, mennyire sok benne az új info. Létrehozom paymo-ban a projektet, felveszem az alap feladatokat. Meghatározom a vizsga célnapját, amit igyekszem tartani. Céldátum hiányában a motiváció is csökken, az ember hajlamos tologatni a dolgot. Definiálom a napi/heti tanulásra fordítandó időt. Evernote-ba bemásolom a blueprintet, minden menüpont elé teszek egy checkboxot, így követem a tanulási folyamatot.
paymo
Paymo homepage
tasklist
Paymo tasklist
evernote
Evernote CCDP jegyzetfüzet
blueprint
CCDP ARCH blueprint Evernote-ban
attekinto
Az áttekintő táblázat. Ha mindhárom oszlop pipa, zöldre színezem a fejezetet.
2. Fejezetenkénti jegyzetelés
Ezután fejezetről fejezetre elolvasom és kijegyzetelem a könyvet.  Jegyzeteléshez az Evernote-t használom, mert azt tabletről és telefonról is elérem és szerkeszthetem. Laboros vizsgák esetén kis topológián ismerkedem a technológiákkal, próbálgatom az alap funkcióikat.
3. Tanulás, további anyagok begyüjtése
Ebben a fázisban már csak a jegyzeteimet tanulom, illetve blogokból, Cisco.com-ról, keresek anyagot azokhoz a témákhoz, amelyeket nem teljesen értek, vagy mélyebben érdekel. Nagyobb topológián laborozok, több technológiát együtt tesztelek, próbálok összetettebb képet kapni. Ebben a fázisban már teljes mélységében megtanulom az anyagot.
4. Ismétlés
A vizsga előtti napokban átolvasom még párszor a jegyzeteimet. Néhány “átmozgató” labor feladatot megcsinálok.
5. A vizsga előtti nap
Hagyomány, hogy azon a napon már csak pihenek, és nem tanulok. Eddig mindig szerencsét hozott (első labornál még tanultam ezen a napon, másodiknál már nem, szóval ott is szerencsét hozott :))
6. Vizsga
 
7. Pihenés, következő cél meghatározása