Így mentem át a CCIE labor vizsgán – 3. rész – a vizsga napja

6.30 – csörög az ébresztő, kipattannak a szemeim. Zuhany, aztán irány reggelizni. Az a tervem, hogy 7.30 körül indulok el. Nem akarok túl korán odaérni, mert akkor tuti valaki beszélgetni szeretne. Én pedig nem szeretnék.

7.00 – Reggeli. Keveset, de minőségit eszem. Teljes kiőrlésű kenyér, tojás, sok zöldség. Egész januárban új életmódot folytattam, rengeteg zöldséget ettem, nem volt junk food (csak egyszer egyszer 🙂 ), szedtem a halolaj kapszulát és a multivitamint. 15 perc alatt megkajáltam, aztán visszamentem a szobámba.

7.30 – Indulás a Cisco felé.

7.50 – itt vagyok a Cisco-nál. Egy másik srác is itt van. Még sötét van. Aztán egyre többen leszünk. 8.00-kor már heten vagyunk.

8.00 – Nyit a recepció. Regisztráció után kapunk egy matricát, aztán leülünk a kijelölt helyre, és várjuk a proktort.

A matricám
A matricám

 

8.15 – Jön a proktor. Megint István az. Felmegyünk a 4. emeletre, ismerteti a szabályokat. Ugyanaz, mint múltkor. Most viszek be üdítőt és csokit, szőlőcukrot, na meg persze a füldugót. Ez megengedett. Kijelöli a gépet, amin dolgozunk, ismerteti az ebédidőt (11.50), aztán kezdünk.

8.30 – TS. Már nem lepődöm meg a méretén, mint a múltkor. Először elolvasom a Guideline-t, aztán 2-3 percig nézem a topológiát, próbálom a lehető legtöbbet felfogni belőle. Aztán áttekintem a rajzokat és a ticketeket. Végül lerajzolok egy ilyen táblázatot, ezzel követem, hogy állok:

 

Ticket                      Idő                        Pont                      OK/Nem OK

1

2

3

10

 

Nekiállok. A könnyűeket veszem előre.  A két nehezet hagyom a végére. 1 óra alatt végzek a 8 könnyű tickettel. Aztán 15 perc alatt az egyik nehéz megvan. Aztán 20 perc alatt a másik is. 1 óra 35 percnél járok. Gyorsan átellenőrzöm még egyszer, hogy minden működik -e, és átgondolom, nem törtem -e meg valahol a feltételeket. Végül 1 óra 55-nél rányomok az “End section” gombra.

A következő a DIAG. Ez egy új rész, a v5-ben jött be, 30 perc van rá. Azt hallottam róla, hogy sokat kell olvasni. És tényleg. Viszont konfigurálni nem kell, csak válaszok közül kijelölni a legjobbat. 25 perc alatt végzek vele, aztán egy gyors ellenőrzés, és zárul is az ablak.

Jöhet a konfiguráció. A topológia óriási. Sokkal nagyobb, mint a v4-ben. Meg is ijedek tőle hirtelen, úristen, valószínűleg megvan a TS és a diag, itt nem bukhatok el! Itt is előkészítem a TS-nél használt táblázatot, majd átolvasom a kérdéseket. Nagyon hosszú. De sokkal több a routing, mint régen. Ez tetszik.

Célom, hogy a Layer2-vel végezzek kaja előtt. Gyorsan kirajzolom a topológiát, és el is kezdem notepad-ba írni a konfigot. Egész jól haladok, már elkezdtem a Layer3-at, mikor megyünk ebédelni. A kaja jó, de nem sokat eszem. Próbálok picit kikapcsolni agyilag. Fél óra a kaja, és dolgozhatunk tovább. Egy-két helyen voltak gondok a Layer3-ban, de a végére alapvetően működött minden. Gyorsan megcsinálom a services részt, és ellenőrzök. 1,5 órával előbb végeztem, ennyi időm van ellenőrizni. Vizsga előtt a cél egy óra volt az ellenőrzésre, de picit gyorsabban haladtam, mint reméltem. Az ellenőrzés során alapjában véve nem találtam hibát. A TCL lement. Bár az lement a múltkor is, mégis bukás volt… Sokkal jobban teljesítettem, mint a múltkor, és úgy állok fel, hogy ennél többre szerintemnem vagyok képes. Ha most nem lesz meg, nem tudom, van -e értelme visszajönni. Kiküszöböltem a két legnagyobb hibámat (nem volt pánikolás, ha valami nem ment, illetve nem kapkodtam az olvasással és konfiggal), ennél többet emberileg nem tehetek. Technikailag meg úgy érzem, rendben voltam.

16.50 – Vége. Hulla vagyok. Minden energiámat felhasználtam. Kész vagyok. Alig élek. Séta vissza a hotelbe, és indul a várakozás…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.