Megéri a CCIE?

Mostanában egyre többször gondolkodom, hogy megéri -e a CCIE.

Nem titok, hogy az IT ipar legnehezebb vizsgájáról beszélünk. Ezért nyilván nem fog akárkinek sikerülni. De ez a szint, ahová a Cisco eljutott, már teljesíthetetlen. Rendszeresen olvasok külföldi CCIE blogokat, amelyben vizsgatapasztalatokról is szó van. Többen 2., 3. alkalommal mentek át – vagy még több próbálkozás után.

Eltöltesz s felkészüléssel 1500-2000 órát, elmész, és olyan kérdéseket kapsz, hogy csak nézel. A labor 2 órás TSHOOT-tal kezdődik, ahol 80%-ot el kell érni. Ha ez nem sikerül, a konfigurációs részre gyakorlatilag bónuszként ülsz be. Mindkettő szekciónak külön-külön 80%-nak kell lennie! Komoly, mi?

Végigviszed az INE-t, készülsz, olvasol, egész jó leszel R/S-ből, odamész, és (ahogy több fórumon is írják) teljesen felkonfigurált routing van, és L2-ben sincs gáz. Jogos a kérdés, akkor mit kell csinálni? Hát a feature-ket: PfR, QoS, MPLS VPN, Multicast… Amelyek szerintem nem core topikok a R/S-ben! És mivel ezeket laboron kívül (kivéve persze a QoS-t) én még pl. nem láttam (szerintem sokan mások sem) ezért a tudás nem áll szilárd alapokon, az ember belehibázik, és ennyi. Gyakorlatilag egy kis hiba és a task 0 pont. És nem sokat lehet hibázni!

2 óra TSHOOT, 6 óra konfig. 80-80%. És az idő szorít! Hibázol. Azt hiszed, hogy nem, de mégis. És boldogan kijössz a laborról, várod az eredményt mert tuti meglesz, és… FAIL. Olvassatok csak utána, hány ilyen sztori van!

Szóval én motivációmat vesztettem. Hogy ideiglenesen, vagy örökre, azt még nem tudom. De ennyi időt gép előtt és könyv fölött tölteni, családtól távol, jelenleg nem kifizetődő vállalkozás a szememben. Nem leszek jobb mérnök a feature-ktől a napi munkámban. A core topikoktól igen, de azzal meg nem leszek CCIE. Sakk-matt.

Nem titok, a Writtent meg tudja csinálni bárki. Ki dumpol (mert ne legyünk vakok, kint van sok kérdés a neten), ki becsülettel. De az nem fél CCIE. Nem 1% CCIE. Csak a belépő a labor bálba. Na meg az alacsonyabb vizsgák meghosszabbítására kiváló. De önmagában semmit nem ér.

A labor topológiák jó része – szintén nem titok – kint van a neten. Ezt tudja a CISCO is, ezért nehezítik folyamatosan a labort. Csak ez már oda vezet, hogy aki tényleg vágja sem tud átmenni. Ha nem vág az eszed és nem készség szinten kezeled a technológiákat, esélyed sincs. Na meg nincs nyomtatott topológia. Van egy 22″-s monitor, rajta a topológia és a ticketek, na meg  a console ablakok. Minden eszköz külön ablak! Nincs manager. Tehát vagy nagyon jól átlátod gépen, vagy rajzolsz. Kapsz lapot. De azzal időt vesztesz. Nekem ez pl. óriási hátrány, mivel erősen vizuális típus vagyok. Sokan mély tudással, ismert topológiával elmennek, és megbuknak. Jó szakemberek.

Szóval szerintem a CCIE már nem az, aminek lennie kellene. Már 38,000 felett jár a számuk! Jó, több track van, de az utóbbi években óriási növekedés volt. Kérdés, hogy fel tudja -e venni a piac ezt a sok szakembert. A magyar piac szerintem tuti nem!

Szóval kérdés, hogy… megéri még a CCIE?