CCIE R/S Written – vizsga beszámoló

Sokan kérdezték munkahelyen és fórumokon is, milyen a CCIE írásbeli vizsga. Mennyivel nehezebb, mint a CCNP. Erről írnék most pár gondolatot.

Nem szeretném megsérteni az NDA-t, ezért csak olyat írok le a vizsgáról, amit a CCIE Written honlapon megtalálni. 90-110 kérdés, 120 perc. Mivel nem vagyunk angol anyanyelvűek, így ez esetben is jár a +30 perc. Tehát 150 perc van válaszolni a kérdésekre. Nekem elég volt, kb. 1,5 óra alatt végeztem. Egyébként sem volt az idővel gondom soha, mindig bőven belefértem a keretbe.

Mennyivel nehezebb, mint a CCNP? Inkább azt mondom, más. Volt 1-2 CCENT szintű kérdés, és volt jónéhány olyan, ahol header-ben lévő bitek számára voltak kíváncsiak. Talán úgy tudnám leginkább kifejezni, hogy elméletibb. Voltak benne persze hibakereséssel kapcsolatos kérdések, de inkább arra mentek rá, mennyire érted a dolgokat. Hiszen a gyakorlati részre ott a labor vizsga. Én 206 órát készültem úgy összességében, ebből vizsga specifikusan 178-at. A tanulásra fordított időt egy táblázatban vezettem, ezt majd publikussá teszem. Csak mert volt olyan komment, hogy kár volt kidumpolni a vizsgát :). Ennél kicsit többről szólt a felkészülésem.

Arra is jó volt a vizsga, hogy rájöjjek, mennyi mindent nem tudok még. A labor szintjének úgy érzem kb. 1-2%-a a Written. Viszont újabb 3 évig érvényesek lettek a minősítéseim, és megszereztem azt az alapot, ameny a laborra való felkészüléshez kell. CCNP-ben ugyebár nem volt QoS, Multicast, MPLS. Ezeket a 0-ról kellett kezdenem.

A vizsga ára 350 USD, melyet vizsgaközponttól függően váltanak HUF-ra. Érdemes több helyet megkérdezni, és a szimpatikusat választani. Nem a reklám helye, de én mindig a Controll Training-be járok. Olcsó, és nagyon kedvesek, segítőkészek a munkatársak. Ennél több nem is kell :-).

A felhasznált irodalom, eszközök egy másik bejegyzés témáját szolgáltatják majd.

Kérdések jöhetnek kommentben :-)!